Министарство одбране Републике Србије
 
01.06.2017.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“



Др Горан Матић, директор Канцеларије савета за националну безбедност и заштиту тајних података у Влади Републике Србије, аутор књиге „Политички деликти – атентат и побуна”, коју је издао Медија центар „Одбрана”, у интервјуу „Одбрани“ каже да без развијених институција и компромиса између различитих друштвених група нема напретка. И истиче: – Осуђени сте на понављање историјских лекција, немире и нестабилност. Ауторитет и владавина закона је нужност од које се не може побећи у модерним државама 21. века.
 
ОдбранаНа страницама новог броја нашег листа можете прочитати о томе како се Криминалистичко-истражна група Управе Војне полиције бори против униформисаног криминала. Њене припаднике поред стручности, краси и тимски рад. Живот у колективу, целодневни рад, често и непредвидљиви ризик на послу, чини их изузетним и на све спремним људима.
 
У овом броју  „Одбране” доносимо и више записа са полигона. На Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде” припадници Мешовите артиљеријске бригаде извели су у оквиру осмодневног покретног логоровања  „Ватрени скок 2017” завршну тактичку вежбу с бојним гађањем. Сложену и динамичну тактичку вежбу извели су и припадници Речне флотиле под називом „Ечка 2017” . А своје покретно логоровање и тактичку вежбу имали су и везисти.
 
У "Одбрани" можете читати и о Биљани Брадић, најбољој сестри ВМА за 2016 годину. А да ли је храна коју једемо безбедна, одговор смо потражили од тек формираног Савета за безбедност хране, који ће превентивним деловањем обезбедити сигурност потрошача. О томе за „Одбрану” говоре министар пољопривреде Бранислав Недимовић, председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић и председница  Центра потрошача Србије Вида Вера.

У рубрици Свет сазнајте нешто више о томе како су у свету већ годинама сваког 12. априла обележава „Јуријева ноћ” – сећање на лет Јурија Гагарина у свемир. Парадоксално, али у јеку новог хладног рата, неколико америчких научника одлучило је да не мари за политичку коректност и ода  признање подвигу првог човека у космосу.
 
ИНТЕРВЈУ – Др Горан Матић: АУТОРИТЕТ ЗАКОНА КАО НУЖНОСТ

ОДБРАНА – Криминалистичко-истражна група Управе Војне полиције: НЕСАЛОМИВИ БОРЦИ ПРОТИВ УНИФОРМИСАНОГ КРИМИНАЛА

Тактичка вежба Мешовите артиљеријске бригаде на „Пасуљанским ливадама”: ВАТРЕНИ СКОК 2017

Тактичка вежба са бојним гађањем Речне флотиле  „Ечка 2017”:  РОНИОЦИ КРЧИЛИ ПУТ БРОДОВИМА

Покретно логоровање припадника Бригаде везе: ОБУКА И УВЕЖБАВАЊЕ

Биљана Брадић, најбоља сестра ВМА за прошлу годину: СЕСТРА СА ВИСОКОМ ШКОЛОМ
 
ДРУШТВО –  Формиран Савет за безбедност хране: ОДГОВОР ПРИТИСЦИМА

Ратнички дом – Културни храм ратника и родољуба

С осматрачнице: ПОРЕЗ НА СИМБОЛ ПРОФЕСИЈЕ
 
СВЕТ – Светски феномен: Јуријева ноћ: ВЕЛИКА СВЕМИРСКА ЖУРКА
 
ФЕЉТОН – Српски комита Драгиша М. Стојадиновић (3):  БЕСКОМПРОМИСНИ ПРЕДСТАВНИК НАРОДА
 
КУЛТУРА – Маестро Павле Медаковић добитник престижног признања: КРУНА ВИШЕДЕЦЕНИЈСКОГ РАДА
 
ИСТОРИЈА – Сто година од погибије Војводе Вука: ЈУНАШТВО НА РОДОЉУБЉУ САЗДАНО

СПОРТ – Празник падобранства: БАЛКАНСКИ СКОК ПРИЈАТЕЉСТВА

Шаховски турнир у Дому Војске Србије: НОВЕ НАДЕ ШАХА
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ –  Празник политичког јединства:  РИТУАЛ ШТАФЕТЕ
 
„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.