Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.06.2017.

Izašao je novi broj „ODBRANE“



Dr Goran Matić, direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka u Vladi Republike Srbije, autor knjige „Politički delikti – atentat i pobuna”, koju je izdao Medija centar „Odbrana”, u intervjuu „Odbrani“ kaže da bez razvijenih institucija i kompromisa između različitih društvenih grupa nema napretka. I ističe: – Osuđeni ste na ponavljanje istorijskih lekcija, nemire i nestabilnost. Autoritet i vladavina zakona je nužnost od koje se ne može pobeći u modernim državama 21. veka.
 
OdbranaNa stranicama novog broja našeg lista možete pročitati o tome kako se Kriminalističko-istražna grupa Uprave Vojne policije bori protiv uniformisanog kriminala. Njene pripadnike pored stručnosti, krasi i timski rad. Život u kolektivu, celodnevni rad, često i nepredvidljivi rizik na poslu, čini ih izuzetnim i na sve spremnim ljudima.
 
U ovom broju  „Odbrane” donosimo i više zapisa sa poligona. Na Intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade” pripadnici Mešovite artiljerijske brigade izveli su u okviru osmodnevnog pokretnog logorovanja  „Vatreni skok 2017” završnu taktičku vežbu s bojnim gađanjem. Složenu i dinamičnu taktičku vežbu izveli su i pripadnici Rečne flotile pod nazivom „Ečka 2017” . A svoje pokretno logorovanje i taktičku vežbu imali su i vezisti.
 
U "Odbrani" možete čitati i o Biljani Bradić, najboljoj sestri VMA za 2016 godinu. A da li je hrana koju jedemo bezbedna, odgovor smo potražili od tek formiranog Saveta za bezbednost hrane, koji će preventivnim delovanjem obezbediti sigurnost potrošača. O tome za „Odbranu” govore ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović i predsednica  Centra potrošača Srbije Vida Vera.

U rubrici Svet saznajte nešto više o tome kako su u svetu već godinama svakog 12. aprila obeležava „Jurijeva noć” – sećanje na let Jurija Gagarina u svemir. Paradoksalno, ali u jeku novog hladnog rata, nekoliko američkih naučnika odlučilo je da ne mari za političku korektnost i oda  priznanje podvigu prvog čoveka u kosmosu.
 
INTERVJU – Dr Goran Matić: AUTORITET ZAKONA KAO NUŽNOST

ODBRANA – Kriminalističko-istražna grupa Uprave Vojne policije: NESALOMIVI BORCI PROTIV UNIFORMISANOG KRIMINALA

Taktička vežba Mešovite artiljerijske brigade na „Pasuljanskim livadama”: VATRENI SKOK 2017

Taktička vežba sa bojnim gađanjem Rečne flotile  „Ečka 2017”:  RONIOCI KRČILI PUT BRODOVIMA

Pokretno logorovanje pripadnika Brigade veze: OBUKA I UVEŽBAVANjE

Biljana Bradić, najbolja sestra VMA za prošlu godinu: SESTRA SA VISOKOM ŠKOLOM
 
DRUŠTVO –  Formiran Savet za bezbednost hrane: ODGOVOR PRITISCIMA

Ratnički dom – Kulturni hram ratnika i rodoljuba

S osmatračnice: POREZ NA SIMBOL PROFESIJE
 
SVET – Svetski fenomen: Jurijeva noć: VELIKA SVEMIRSKA ŽURKA
 
FELjTON – Srpski komita Dragiša M. Stojadinović (3):  BESKOMPROMISNI PREDSTAVNIK NARODA
 
KULTURA – Maestro Pavle Medaković dobitnik prestižnog priznanja: KRUNA VIŠEDECENIJSKOG RADA
 
ISTORIJA – Sto godina od pogibije Vojvode Vuka: JUNAŠTVO NA RODOLjUBLjU SAZDANO

SPORT – Praznik padobranstva: BALKANSKI SKOK PRIJATELjSTVA

Šahovski turnir u Domu Vojske Srbije: NOVE NADE ŠAHA
 
SPECIJALNI PRILOG –  Praznik političkog jedinstva:  RITUAL ŠTAFETE
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.