Министарство одбране Републике Србије
 
01.06.2017.

Обележена годишњица битке на Чегру



Годишњица битке на брду Чегар код Ниша, где су се пре 208 година сукобили Срби и Турци, обележена је полагањем венаца код споменика војводи Стевану Синђелићу  и одавањем поште погинулим борцима из Првог српског устанка.



Венце на спомен обележје положилa је делегација Војске Србије у којој су били  командант 3. бригаде Копнене војске пуковник Предраг Грбић, командант мешовите артиљеријске бригаде пуковник Звонко Стојковић и потпуковник Слађан Христов из Команде Копнене војске. Венце су положили и помоћник министра за рад и социјалну политику Милан Поповић, градоначелник Ниша Дарко Булатовић, председник општине Пантелеј Бата Стојановић, Удружења ослободилачких ратова и бројни други гости.  

Битка на Чегру је вођена 31. маја 1809. године, а остала је упамћена по чину ресавског војводе Стевана Синђелића који је, видевши да губи битку против бројчано надмоћних Турака, пуцао из кубуре у магацин барута и поред 3000 српских сабораца у смрт одвео и 6000 турских. 

Након битке, Турци су у знак одмазде на тадашњем улазу у Ниш саградили Ћеле-кулу и у њу узидали 952 главе српских устаника. Ова кула је симбол пркоса и страдања нашег народа из тог времена.