Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.06.2017.

Obeležena godišnjica bitke na Čegru



Godišnjica bitke na brdu Čegar kod Niša, gde su se pre 208 godina sukobili Srbi i Turci, obeležena je polaganjem venaca kod spomenika vojvodi Stevanu Sinđeliću  i odavanjem pošte poginulim borcima iz Prvog srpskog ustanka.



Vence na spomen obeležje položila je delegacija Vojske Srbije u kojoj su bili  komandant 3. brigade Kopnene vojske pukovnik Predrag Grbić, komandant mešovite artiljerijske brigade pukovnik Zvonko Stojković i potpukovnik Slađan Hristov iz Komande Kopnene vojske. Vence su položili i pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Milan Popović, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednik opštine Pantelej Bata Stojanović, Udruženja oslobodilačkih ratova i brojni drugi gosti.  

Bitka na Čegru je vođena 31. maja 1809. godine, a ostala je upamćena po činu resavskog vojvode Stevana Sinđelića koji je, videvši da gubi bitku protiv brojčano nadmoćnih Turaka, pucao iz kubure u magacin baruta i pored 3000 srpskih saboraca u smrt odveo i 6000 turskih. 

Nakon bitke, Turci su u znak odmazde na tadašnjem ulazu u Niš sagradili Ćele-kulu i u nju uzidali 952 glave srpskih ustanika. Ova kula je simbol prkosa i stradanja našeg naroda iz tog vremena.