Министарство одбране Републике Србије
 
29.05.2017.

Дан мировњака обележен у Центру за мировне операције



У Центру за мировне операције у касарни „Бањица 2“ данас је обележен празник Уједињених нација 29. мај – Дан мировњака.
 
Данашњој свечаности присуствовали су начелник Управе за телекомуникацијe и информатику бригадни генерал Предраг Симовић, бивши начелници Центра за мировне операције, на челу са бригадним генералом Јелесијем Радивојевићем, ветерани мировних мисија Уједињених нација и други бројни гости.
 
Заступник начелник Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић упознао је госте са историјатом учешћа ЈНА и Војске Србије у мировним мисијама Уједињених нација и осврнуо се на данашње учешће Војске Србије у 10 мировних мисија, шест под мандатом Уједињених нација и четири под мандатом Европске Уније, са 329 ангажованих припадника.

 
Он је нагласио да је данас Република Србија један од најпоузданијих и најпожељнијих партнера Уједињених нација у мировним мисијама.
 
Као установа која активно учествује у обуци, избору, припремама и координацији учешћа Војске Србије у мировним мисијама Уједињених нација, Центар за мировне операције сваке године даје скроман допринос обележавању Дана мировњака који Уједињене нације славе као један од својих највећих празника.