Министарство одбране Републике Србије
 
23.03.2017.

Састанак државног секретара Нерића са амбасадором Еритреје



Државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић и амбасадор Еритреје Фесахазион Пијетрос Менгиста (Fessahazion Pietros Menghista) разговарали су данас о унапређењу односа двеју земаља у области одбране.

Састанак државног секретара Нерића са амбасадором Еритреје 
Државни секретар Нерић обавестио је амбасадора Менгиста да је, у складу са договором постигнутим приликом недавног сусрета министра одбране Зорана Ђорђевића и министра спољних послова Државе Еритреје Османа Мохамеда Салеха, у току израда Нацрта споразума о сарадњи у области одбране који ће омогућити формално-правни оквир за развој билатералне војне сарадње.
 
Будући да је Република Србија лидер у региону у области војног образовања, као и да поседује огромно искуство и значајне капацитете у области војне медицине, саговорници су се сагласили да је то правац у коме треба усмеравати будућу сарадњу.
 
Државни секретар Нерић је упознао амбасадора Менгиста и са актуелном позицијом и ставовима званичног Београда о питањима значајним за Србију, процесом приступања ЕУ, ангажовањем припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама, као и активностима и резултатима Заједничких снага војске и полиције на спречавању прелазака и кријумчарења илегалних миграната на територију Србије.
 
Саговорници су разменили и мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету, а Нерић је захвалио на принципијелној подршци Државе Еритреје легитимним напорима Србије на очувању свог суверенитета и територијалног интегритета.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА