Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.03.2017.

Sastanak državnog sekretara Nerića sa ambasadorom Eritreje



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić i ambasador Eritreje Fesahazion Pijetros Mengista (Fessahazion Pietros Menghista) razgovarali su danas o unapređenju odnosa dveju zemalja u oblasti odbrane.

Sastanak državnog sekretara Nerića sa ambasadorom Eritreje 
Državni sekretar Nerić obavestio je ambasadora Mengista da je, u skladu sa dogovorom postignutim prilikom nedavnog susreta ministra odbrane Zorana Đorđevića i ministra spoljnih poslova Države Eritreje Osmana Mohameda Saleha, u toku izrada Nacrta sporazuma o saradnji u oblasti odbrane koji će omogućiti formalno-pravni okvir za razvoj bilateralne vojne saradnje.
 
Budući da je Republika Srbija lider u regionu u oblasti vojnog obrazovanja, kao i da poseduje ogromno iskustvo i značajne kapacitete u oblasti vojne medicine, sagovornici su se saglasili da je to pravac u kome treba usmeravati buduću saradnju.
 
Državni sekretar Nerić je upoznao ambasadora Mengista i sa aktuelnom pozicijom i stavovima zvaničnog Beograda o pitanjima značajnim za Srbiju, procesom pristupanja EU, angažovanjem pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, kao i aktivnostima i rezultatima Zajedničkih snaga vojske i policije na sprečavanju prelazaka i krijumčarenja ilegalnih migranata na teritoriju Srbije.
 
Sagovornici su razmenili i mišljenja o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, a Nerić je zahvalio na principijelnoj podršci Države Eritreje legitimnim naporima Srbije na očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
 
photoFOTOGALERIJA