Министарство одбране Републике Србије
 
09.03.2017.

Редовне билатералне одбрамбене консултације са ТурскомТоком одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација са Републиком Турском, начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и начелник Одсека за Европу у Управи за међународне односе Генералштаба Oружаних снага Републике Турске капетан бојног брода Иса Бозкурт сагласили су се да је сарадња у области одбране развијена, као и да у наредном периоду треба искористити потенцијале за њено унапређење.

 
Капетан бојног брода Коњиковац упознао је саговорника са активностима које Министарство одбране реализује у процесу интеграција Србије у Европску унију, о сарадњи у оквиру Програма Партнерство за мир и ангажовању припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама. Истакао је опредељење за унапређење војно-војне и војнообразовне сарадње, као и коришћење потенцијала за интензивирање војноекономске сарадње. Посебно је истакао да КФОР представља јединог партнера Војске Србије у обезбеђењу административне линије и јединог гаранта безбедности на простору Косова и Метохије, како је и предвиђено Резолуцијом 1244 СБ УН.
 
Капетан бојног брода Бозкурт потврдио је опредељење Турске за унапређење сарадње у области одбране, као и да је заједнички задатак проналажење модалитета за додатни развој. Посебно је истакао да савремени комплексни безбедносни изазови захтевају ефикаснију размену информација и јачу регионалну сарадњу.
 
Током састанка, саговорници су разменили ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону, са посебним акцентом на мигрантску кризу и њене последице на безбедност.
 
На крају разговора усаглашен је План билатералне војне сарадње за 2017. годину. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА