Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.03.2017.

Redovne bilateralne odbrambene konsultacije sa TurskomTokom održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija sa Republikom Turskom, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i načelnik Odseka za Evropu u Upravi za međunarodne odnose Generalštaba Oružanih snaga Republike Turske kapetan bojnog broda Isa Bozkurt saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane razvijena, kao i da u narednom periodu treba iskoristiti potencijale za njeno unapređenje.

 
Kapetan bojnog broda Konjikovac upoznao je sagovornika sa aktivnostima koje Ministarstvo odbrane realizuje u procesu integracija Srbije u Evropsku uniju, o saradnji u okviru Programa Partnerstvo za mir i angažovanju pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama. Istakao je opredeljenje za unapređenje vojno-vojne i vojnoobrazovne saradnje, kao i korišćenje potencijala za intenziviranje vojnoekonomske saradnje. Posebno je istakao da KFOR predstavlja jedinog partnera Vojske Srbije u obezbeđenju administrativne linije i jedinog garanta bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije, kako je i predviđeno Rezolucijom 1244 SB UN.
 
Kapetan bojnog broda Bozkurt potvrdio je opredeljenje Turske za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, kao i da je zajednički zadatak pronalaženje modaliteta za dodatni razvoj. Posebno je istakao da savremeni kompleksni bezbednosni izazovi zahtevaju efikasniju razmenu informacija i jaču regionalnu saradnju.
 
Tokom sastanka, sagovornici su razmenili stavove o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, sa posebnim akcentom na migrantsku krizu i njene posledice na bezbednost.
 
Na kraju razgovora usaglašen je Plan bilateralne vojne saradnje za 2017. godinu. 
 
photoFOTOGALERIJA