Министарство одбране Републике Србије
 
01.03.2017.

Обележен Дан Војнообавештајне агенције



У Дому Гарде на Топчидеру вечерас је одржан пријем поводом Дана Војнообавештајне агенције коме су присуствовали генерални секретар председника Републике Недељко Тењовић, изасланик председника Милорад Симић, државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, помоћници министра одбране, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора, верских заједница, као и многобројни гости.

Поводом трагичног догађаја који се јуче десио у ТРЗ Крагујевцу, у коме је живот изгубио потпуковник Мирослав Перишић, заменик директора Војнообавештајне агенције пуковник Зоран Стојковић, на почетку обраћања, позвао је окупљене да минутом ћутања одају почаст трагично настрадалом колеги који је дао живот часно обављајући своју дужност.



Он је, такође, нагласио да су мисли свих вечерас са породицама несталих колега капетана Дарка Костића и цивилних лица Дејана Ковачевића и Жељка Никлића, а свим колегама повређеним том приликом пожелео брз и успешан опоравак.

Осврнувши се на историјат војнообавештајне делатности на овим просторима, пуковник Стојковић је истакао да су током 133 године постојања, припадници те службе тежили да иду у корак са цивилизацијским и друштвеним токовима, као и развојем војне мисли.

- Непрекидним ангажовањем војнообавештајне службе, дат је немерљив допринос опстајању нашег народа, успесима и слави српске војске. Наше информације обезбеђивале су да ратни сукоби, најчешће неизбежни, не почну изненађењем, да победе на бојном пољу буду убедљивије, а ретки порази мање болни – нагласио је пуковник Стојковић додајући да је, како некеда тако и данас, ВОА одговорна за откривање процеса и догађаја у окружењу који су могућа претња безбедности наше земље.



Према његовим речима, Агенција свакодневно прати и кризна жаришта у свету са тежиштем на оне регионе где су у оквиру мултинационалних операција припадници Министарства одбране и Војске Србије, а интензивна сарадња са домаћим службама безбедности и страним партнерима омогућава квалитетније извршавање постављених задатака.

- Имајући у виду капацитете ВОА, квалитет њених припадника, као и велику подршку државног и војног руководства коју имамо за наш рад, уверен сам да ћемо дати свој допринос у очувању безбедности Републике Србије – поручио је заменик директора ВОА пуковник Стојковић.

Дан Војнообавештајне агенције, 5. март, обележава у знак сећања на 1884. годину, када је формиран Спољни одсек у оквиру Оперативног одељења главног Генералштаба, чиме је први пут у модерној српској држави институционално заокружена војнообавештајна делатност.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.03.2017
mp4 (45,35 MB)
Пуковник Зоран Стојковић
01.03.2017
mp4 (45,64 MB)
Дан ВОА