Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.03.2017.

Obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije



U Domu Garde na Topčideru večeras je održan prijem povodom Dana Vojnoobaveštajne agencije kome su prisustvovali generalni sekretar predsednika Republike Nedeljko Tenjović, izaslanik predsednika Milorad Simić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, pomoćnici ministra odbrane, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora, verskih zajednica, kao i mnogobrojni gosti.

Povodom tragičnog događaja koji se juče desio u TRZ Kragujevcu, u kome je život izgubio potpukovnik Miroslav Perišić, zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije pukovnik Zoran Stojković, na početku obraćanja, pozvao je okupljene da minutom ćutanja odaju počast tragično nastradalom kolegi koji je dao život časno obavljajući svoju dužnost.



On je, takođe, naglasio da su misli svih večeras sa porodicama nestalih kolega kapetana Darka Kostića i civilnih lica Dejana Kovačevića i Željka Niklića, a svim kolegama povređenim tom prilikom poželeo brz i uspešan oporavak.

Osvrnuvši se na istorijat vojnoobaveštajne delatnosti na ovim prostorima, pukovnik Stojković je istakao da su tokom 133 godine postojanja, pripadnici te službe težili da idu u korak sa civilizacijskim i društvenim tokovima, kao i razvojem vojne misli.

- Neprekidnim angažovanjem vojnoobaveštajne službe, dat je nemerljiv doprinos opstajanju našeg naroda, uspesima i slavi srpske vojske. Naše informacije obezbeđivale su da ratni sukobi, najčešće neizbežni, ne počnu iznenađenjem, da pobede na bojnom polju budu ubedljivije, a retki porazi manje bolni – naglasio je pukovnik Stojković dodajući da je, kako nekeda tako i danas, VOA odgovorna za otkrivanje procesa i događaja u okruženju koji su moguća pretnja bezbednosti naše zemlje.



Prema njegovim rečima, Agencija svakodnevno prati i krizna žarišta u svetu sa težištem na one regione gde su u okviru multinacionalnih operacija pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a intenzivna saradnja sa domaćim službama bezbednosti i stranim partnerima omogućava kvalitetnije izvršavanje postavljenih zadataka.

- Imajući u vidu kapacitete VOA, kvalitet njenih pripadnika, kao i veliku podršku državnog i vojnog rukovodstva koju imamo za naš rad, uveren sam da ćemo dati svoj doprinos u očuvanju bezbednosti Republike Srbije – poručio je zamenik direktora VOA pukovnik Stojković.

Dan Vojnoobaveštajne agencije, 5. mart, obeležava u znak sećanja na 1884. godinu, kada je formiran Spoljni odsek u okviru Operativnog odeljenja glavnog Generalštaba, čime je prvi put u modernoj srpskoj državi institucionalno zaokružena vojnoobaveštajna delatnost.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.03.2017
mp4 (45,35 MB)
Pukovnik Zoran Stojković
01.03.2017
mp4 (45,64 MB)
Dan VOA