Министарство одбране Републике Србије
 
01.02.2017.

Представљен пројекат "Заборављени адмирал"



У резиденцији амбасадора Велике Британије у Београду представљен је пројекат "Заборављени адмирал" о британском адмиралу Ернесту Трубриџу, његовој улози и доприносу одбрани српске престонице и помоћи српској војсци у Великом рату.
 
Представљању филма присуствовали су и праунук славног адмирала Том Трубриџ, амбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф и заменик начелника Штаба одбране ОС Уједињеног Краљевства генерал Гордон Месинџер, који је у посети Србији.
 
Пројекат ауторке Слађане Зарић, уреднице документарних емисија Информативног програма РТС-а, биће реализован у копродукцији РТС-а, Министарства одбране Републике Србије и Амбасаде Велике Британије у Београду.
 
Према њеним речима, док је снимала документарац "Срби на Крфу" открила је још једну идеју за снимање новог филма - адмирала Трубриџа.
 
- Током разговора са породицом адмирала Трубриџа, пронашла сам више медаља него што може да се пронађе у било којој кући код нас и открила да постоје и његови дневници које је водио током боравка са српском војском. У Београд је дошао 1915. године као командант британске мисије на Дунаву током одбране српске престонице, а неколико месеци касније је постао лични саветник регента Александра задужен за односе краљевина Србије и Британије те остао са српском војском до 1918. године. Најзанимљивији детаљ у дневнику је свакако дан када му је регент Александар поклонио "Карађорђеву звезду другог степена", лични орден који је скинуо са себе, и тиме показао колико поверења има у њега, истакла је Слађана Зарић напоменувши да су у том тренутку исти орден имале само највеће српске војводе.
 
Пројекат снимања филма и публиковања дневника требало би да буде завршен до маја, када Амбасада Велике Британије у Београду обележава 180 година успостављања дипломатских односа између две земље.
 
На свечаности поводом Дана Медија центра "Одбрана", 24. јануара, министар одбране Зоран Ђорђевић уручио је војну спомен-медаљу за допринос систему одбране Републике Србије Слађани Зарић која је остварила изузетно плодну, континуирану и успешну сарадњу са Министарством одбране и Војском Србије у копродукцији и техничкој подршци више филмова који спадају у ред најгледанијих документарних филмова у Србији и имају највећи рејтинг у телевизијском емитовању када је реч о овој категорији филмова. Пројекат "Заборављени адмирал" још један је у низу многих које заједно реализују Министарство одбране и РТС. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.02.2017
mp4 (32,45 MB)
Слађана Зарић