Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.02.2017.

Predstavljen projekat "Zaboravljeni admiral"



U rezidenciji ambasadora Velike Britanije u Beogradu predstavljen je projekat "Zaboravljeni admiral" o britanskom admiralu Ernestu Trubridžu, njegovoj ulozi i doprinosu odbrani srpske prestonice i pomoći srpskoj vojsci u Velikom ratu.
 
Predstavljanju filma prisustvovali su i praunuk slavnog admirala Tom Trubridž, ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif i zamenik načelnika Štaba odbrane OS Ujedinjenog Kraljevstva general Gordon Mesindžer, koji je u poseti Srbiji.
 
Projekat autorke Slađane Zarić, urednice dokumentarnih emisija Informativnog programa RTS-a, biće realizovan u koprodukciji RTS-a, Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ambasade Velike Britanije u Beogradu.
 
Prema njenim rečima, dok je snimala dokumentarac "Srbi na Krfu" otkrila je još jednu ideju za snimanje novog filma - admirala Trubridža.
 
- Tokom razgovora sa porodicom admirala Trubridža, pronašla sam više medalja nego što može da se pronađe u bilo kojoj kući kod nas i otkrila da postoje i njegovi dnevnici koje je vodio tokom boravka sa srpskom vojskom. U Beograd je došao 1915. godine kao komandant britanske misije na Dunavu tokom odbrane srpske prestonice, a nekoliko meseci kasnije je postao lični savetnik regenta Aleksandra zadužen za odnose kraljevina Srbije i Britanije te ostao sa srpskom vojskom do 1918. godine. Najzanimljiviji detalj u dnevniku je svakako dan kada mu je regent Aleksandar poklonio "Karađorđevu zvezdu drugog stepena", lični orden koji je skinuo sa sebe, i time pokazao koliko poverenja ima u njega, istakla je Slađana Zarić napomenuvši da su u tom trenutku isti orden imale samo najveće srpske vojvode.
 
Projekat snimanja filma i publikovanja dnevnika trebalo bi da bude završen do maja, kada Ambasada Velike Britanije u Beogradu obeležava 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje.
 
Na svečanosti povodom Dana Medija centra "Odbrana", 24. januara, ministar odbrane Zoran Đorđević uručio je vojnu spomen-medalju za doprinos sistemu odbrane Republike Srbije Slađani Zarić koja je ostvarila izuzetno plodnu, kontinuiranu i uspešnu saradnju sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije u koprodukciji i tehničkoj podršci više filmova koji spadaju u red najgledanijih dokumentarnih filmova u Srbiji i imaju najveći rejting u televizijskom emitovanju kada je reč o ovoj kategoriji filmova. Projekat "Zaboravljeni admiral" još jedan je u nizu mnogih koje zajedno realizuju Ministarstvo odbrane i RTS. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.02.2017
mp4 (32,45 MB)
Slađana Zarić