Министарство одбране Републике Србије
 
27.01.2017.

Очување мира и разума



Морамо искрено да се посветимо очувању мира и разума, да се ратови и безумна страдања невиних људи, попут холокауста, више никад не понове, изјавио је данас председник Србије Томислав Николић на обележавању Међународног дана сећања на жртве холокауста.
 

Николић је у оквиру државне церемоније обележавања 27. јануара, положио венац на споменик жртвама холокауста на Старом сајмишту у Београду.
 
"Место на коме се данас налазимо, на коме је био логор за Србе, Јевреје и Роме, требало би да буде вечито обележје херојских жртава монструозне идеологије", истакао је Николић.
 
Он је напоменуо да ће се залагати за успостављање установе Спомен жртве која би обухватила постојећи Музеј жртава геноцида.
 
Начин на који чувамо сећање веома је важан, јер не само да има утицаја на заједницу која је чува већ нам даје слику о нама самима, нашим прецима и нашој прошлости, сматра Николић.
 
Николић је поручио да Србија жели сарадњу и изградњу пријатељства са свим државама и народима.
 
Државној церемонији обележавања Међународног дана сећања на жртве холокауста присуствовали су председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министар рада и социјалне политике Александар Вулин и председник Скупштине Београда Никола Никодијевић.
 
Присутни су били и амбасадор Европске уније Мајкл Давенпорт, британски амбасадор Денис Киф, немачки амбасадор Аксел Дитман и друге стране дипломате.
 
Текст и фото: ФоНет