Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.01.2017.

Očuvanje mira i razuma



Moramo iskreno da se posvetimo očuvanju mira i razuma, da se ratovi i bezumna stradanja nevinih ljudi, poput holokausta, više nikad ne ponove, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić na obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.
 
Nikolić je u okviru državne ceremonije obeležavanja 27. januara, položio venac na spomenik žrtvama holokausta na Starom sajmištu u Beogradu.
 
"Mesto na kome se danas nalazimo, na kome je bio logor za Srbe, Jevreje i Rome, trebalo bi da bude večito obeležje herojskih žrtava monstruozne ideologije", istakao je Nikolić.
 
On je napomenuo da će se zalagati za uspostavljanje ustanove Spomen žrtve koja bi obuhvatila postojeći Muzej žrtava genocida.
 
Način na koji čuvamo sećanje veoma je važan, jer ne samo da ima uticaja na zajednicu koja je čuva već nam daje sliku o nama samima, našim precima i našoj prošlosti, smatra Nikolić.
 
Nikolić je poručio da Srbija želi saradnju i izgradnju prijateljstva sa svim državama i narodima.
 
Državnoj ceremoniji obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta prisustvovali su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.
 
Prisutni su bili i ambasador Evropske unije Majkl Davenport, britanski ambasador Denis Kif, nemački ambasador Aksel Ditman i druge strane diplomate.
 
Tekst i foto: FoNet