Министарство одбране Републике Србије
 
27.01.2017.

Потписан Меморандум о сарадњи Војног Архива и Музеја холокауста САД



Представници Министарства одбране Републике Србије и Меморијалног музеја холокауста САД потписалли су Меморандум о сарадњи Војног Архива и Музеја холокауста САД који ће омогућити успостављање сарадње те две институције и размену архивских материјала и докумената од историјског значаја ради јаснијег осветљавања догађаја из прошлости.
 Потписан Меморандум о сарадњи Војног Архива и Музеја холокауста САД
Тим поводом, државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић и амбасадор САД у Београду Кајл Скат обострано су оценили да сарадња у области дигитализације архивске грађе, њене размене и доступности истраживачима даје нови квалитет садржајној билатералној војној сарадњи две државе. Саговорници су посебно истакли посебан значај Меморандума узимајући у обзир чињеницу да је процес закључивања сарадње између српског Војног Архива и америчког Музеја холокауста окончан непосредно пре обележавања Међународног дана сећања на жртва холокауста, 27. јануара.
 
Република Србија и Сједињене Америчке Државе бележиле су снажне савезничке односе током два светска рата и улагале напоре како би се спречила велика страдања током тих тешких историјских периода. Успостављање овог вида сарадње усмерено је на пружање могућности будућим нараштајима да имају приступ одговарајућим информацијама.