Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.01.2017.

Potpisan Memorandum o saradnji Vojnog Arhiva i Muzeja holokausta SAD



Predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije i Memorijalnog muzeja holokausta SAD potpisalli su Memorandum o saradnji Vojnog Arhiva i Muzeja holokausta SAD koji će omogućiti uspostavljanje saradnje te dve institucije i razmenu arhivskih materijala i dokumenata od istorijskog značaja radi jasnijeg osvetljavanja događaja iz prošlosti.
 Potpisan Memorandum o saradnji Vojnog Arhiva i Muzeja holokausta SAD
Tim povodom, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat obostrano su ocenili da saradnja u oblasti digitalizacije arhivske građe, njene razmene i dostupnosti istraživačima daje novi kvalitet sadržajnoj bilateralnoj vojnoj saradnji dve države. Sagovornici su posebno istakli poseban značaj Memoranduma uzimajući u obzir činjenicu da je proces zaključivanja saradnje između srpskog Vojnog Arhiva i američkog Muzeja holokausta okončan neposredno pre obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtva holokausta, 27. januara.
 
Republika Srbija i Sjedinjene Američke Države beležile su snažne savezničke odnose tokom dva svetska rata i ulagale napore kako bi se sprečila velika stradanja tokom tih teških istorijskih perioda. Uspostavljanje ovog vida saradnje usmereno je na pružanje mogućnosti budućim naraštajima da imaju pristup odgovarajućim informacijama.