Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2016.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“



Треба конструктивно прићи проблемима у систему одбране, са свешћу која су нам ограничења у тренуцима економског опоравка земље. Већ почетком следеће године свим запосленима ће бити повећана плата за пет одсто и неће бити отпуштања запослених. Нови правилник о платама примењиваће се од 1. јануара 2018. године. Истовремено, без обзира на тешкоће и изазове, припадници наше војске пожртвовано и квалитетно извршавају своје задатке и треба им одати признање – поручује министар одбране Зоран Ђорђевић који у интервјуу нашем листу своди биланс 2016. године.
 
Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“Командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак каже да се као и увек до са­да, па­жљи­во пра­те­ и ана­ли­зи­ра­ју сва де­ша­ва­ња по пи­та­њу опре­ма­ња и раз­во­ја спо­соб­но­сти ору­жа­них сна­га на гло­бал­ном и ре­ги­о­нал­ном ни­воу, као и сви иза­зо­ви, ри­зи­ци и прет­ње по без­бед­ност Ре­пу­бли­ке Ср­би­је. Генерал Живак у интервјуу „Одбрани“ подвлачи да не тр­чи­мо ни­ка­кву тр­ку у на­о­ру­жа­њу, већ на ра­ци­о­на­лан на­чин из­гра­ђу­је­мо спо­соб­ност на­ше вој­ске да од­го­во­ри­ свим ри­зи­ци­ма и прет­ња­ма по без­бед­ност, по­ла­зе­ћи од  ста­ту­са вој­не не­у­трал­но­сти, као и до­де­ље­них ми­си­ја и за­да­та­ка.
 
По уни­фор­ми се пре­по­зна­ју про­фе­си­је, а по бо­ји, ди­зај­ну, кро­ју и до­дат­ној опре­ми раз­ли­ку­ју ар­ми­је. У њи­хо­ву из­ра­ду ула­же се мно­го, а раз­вој го­то­во ни­кад не пре­ки­да. Уни­фор­ме се раз­ви­ја­ју сле­де­ћи уса­вр­ша­ва­ње сред­ста­ва НВО, а осим пре­по­зна­тљи­во­сти има­ју и лич­ни пе­чат – мо­ра­ју би­ти при­ла­го­ђе­не ко­ри­сни­ци­ма. О то­ме ка­ко те­ку опре­ма­ње ком­пле­том уни­фор­ме те­рен­ске М-10 и мо­ди­фи­ка­ци­је не­ких ње­них де­ло­ва, го­во­ри те­ма овог броја.
 
ИНТЕРВЈУ – Зоран Ђорђевић, министар одбране: САВЛАДАЋЕМО ИЗАЗОВЕ
 
У ФОКУСУ – Пријем децембарске класе војника: КАСАРНЕ КАО КОШНИЦЕ
 
ТЕМА – Развој интендантске војне опреме: УСАВРШАВАЊА БЕЗ КРАЈА
 
ОДБРАНА – Командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак: НА ТРАГУ ОПТИМАЛНОГ РЕШЕЊА
 
Сарадња Србије и Нато: ДЕЦЕНИЈА УСПЕЛИХ КОМПРОМИСА
 
ДРУШТВО – Фундаментализам, човек и друштво: УСАМЉЕНИ ЧОВЕК – РИЗИК ПО БЕЗБЕДНОСТ
 
АРСЕНАЛ – НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ: ВРЕБАЈУЋИ ПРОЈЕКТИЛИ
 
СВЕТ – Ричард Купер, Центар за ваздухопловну фотографију: ПРВИ АЕРО-МИТИНГ У СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ
 
У ком правцу ће ићи Трампова спољна политика – БОРБА ЗА ПОЛ ПОЗИЦИЈУ
 
ФЕЉТОН – Одисеј из темнићког краја (2)            : На броду „Србија”
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ 159 – Компјутерски криминал и дигитална форензика: БУДУЋНОСТ ПРЕД ВРАТИМА
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ 160 – 2016. У ОБЈЕКТИВУ ВОЈНИХ ФОТО-РЕПОРТЕРА
 
„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.