Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.12.2016.

Izašao je novi broj „ODBRANE“



Treba konstruktivno prići problemima u sistemu odbrane, sa svešću koja su nam ograničenja u trenucima ekonomskog oporavka zemlje. Već početkom sledeće godine svim zaposlenima će biti povećana plata za pet odsto i neće biti otpuštanja zaposlenih. Novi pravilnik o platama primenjivaće se od 1. januara 2018. godine. Istovremeno, bez obzira na teškoće i izazove, pripadnici naše vojske požrtvovano i kvalitetno izvršavaju svoje zadatke i treba im odati priznanje – poručuje ministar odbrane Zoran Đorđević koji u intervjuu našem listu svodi bilans 2016. godine.
 
Izašao je novi broj „ODBRANE“Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak kaže da se kao i uvek do sa­da, pa­žlji­vo pra­te­ i ana­li­zi­ra­ju sva de­ša­va­nja po pi­ta­nju opre­ma­nja i raz­vo­ja spo­sob­no­sti oru­ža­nih sna­ga na glo­bal­nom i re­gi­o­nal­nom ni­vou, kao i svi iza­zo­vi, ri­zi­ci i pret­nje po bez­bed­nost Re­pu­bli­ke Sr­bi­je. General Živak u intervjuu „Odbrani“ podvlači da ne tr­či­mo ni­ka­kvu tr­ku u na­o­ru­ža­nju, već na ra­ci­o­na­lan na­čin iz­gra­đu­je­mo spo­sob­nost na­še voj­ske da od­go­vo­ri­ svim ri­zi­ci­ma i pret­nja­ma po bez­bed­nost, po­la­ze­ći od  sta­tu­sa voj­ne ne­u­tral­no­sti, kao i do­de­lje­nih mi­si­ja i za­da­ta­ka.
 
Po uni­for­mi se pre­po­zna­ju pro­fe­si­je, a po bo­ji, di­zaj­nu, kro­ju i do­dat­noj opre­mi raz­li­ku­ju ar­mi­je. U nji­ho­vu iz­ra­du ula­že se mno­go, a raz­voj go­to­vo ni­kad ne pre­ki­da. Uni­for­me se raz­vi­ja­ju sle­de­ći usa­vr­ša­va­nje sred­sta­va NVO, a osim pre­po­zna­tlji­vo­sti ima­ju i lič­ni pe­čat – mo­ra­ju bi­ti pri­la­go­đe­ne ko­ri­sni­ci­ma. O to­me ka­ko te­ku opre­ma­nje kom­ple­tom uni­for­me te­ren­ske M-10 i mo­di­fi­ka­ci­je ne­kih nje­nih de­lo­va, go­vo­ri te­ma ovog broja.
 
INTERVJU – Zoran Đorđević, ministar odbrane: SAVLADAĆEMO IZAZOVE
 
U FOKUSU – Prijem decembarske klase vojnika: KASARNE KAO KOŠNICE
 
TEMA – Razvoj intendantske vojne opreme: USAVRŠAVANjA BEZ KRAJA
 
ODBRANA – Komandant RV i PVO general-major Ranko Živak: NA TRAGU OPTIMALNOG REŠENjA
 
Saradnja Srbije i Nato: DECENIJA USPELIH KOMPROMISA
 
DRUŠTVO – Fundamentalizam, čovek i društvo: USAMLjENI ČOVEK – RIZIK PO BEZBEDNOST
 
ARSENAL – NOVE TEHNOLOGIJE: VREBAJUĆI PROJEKTILI
 
SVET – Ričard Kuper, Centar za vazduhoplovnu fotografiju: PRVI AERO-MITING U SEVERNOJ KOREJI
 
U kom pravcu će ići Trampova spoljna politika – BORBA ZA POL POZICIJU
 
FELjTON – Odisej iz temnićkog kraja (2)            : Na brodu „Srbija”
 
SPECIJALNI PRILOG 159 – Kompjuterski kriminal i digitalna forenzika: BUDUĆNOST PRED VRATIMA
 
SPECIJALNI PRILOG 160 – 2016. U OBJEKTIVU VOJNIH FOTO-REPORTERA
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.