Министарство одбране Републике Србије
 
05.12.2016.

Министар Ђорђевић у Словачкој потписао Споразум о сарадњи у области одбране



Министaр одбране Зоран Ђорђевић, који борави у званичној посети Републици Словачкој, састао се данас са министром одбране те земље Петером Гајдошем.
 Министар Ђорђевић у Словачкој потписао Споразум о сарадњи у области одбране

Министри су потписали Споразум о сарадњи у области одбране између влада Србије и Словачке, уз обострану сагласност да континуирани и интензивни политички дијалог на свим нивоима, позитивна искуства, стечено поверење и чврсте везе из заједничког ангажмана у УН мисији на Кипру, као и висок степен разумевања о глобалним питањима, представљају одличну основу за даље унапређење сарадње у области одбране.
 
Министар Ђорђевић је захвалио на подршци коју Словачка пружа у европским интеграцијама и очувању суверенитета Србије, те нагласио да цени допринос Амбасаде Републике Словачке као Контакт амбасаде за сарадњу Републике Србије са НАТО у претходном четворогодишњем периоду.
 
Ђорђевић је оценио билатералну војну сарадњу развијеном, уз могућност даљег унапређења, и као кључни сегмент сарадње подржао наставак заједничког ангажовања у мисији UNFICYP на Кипру. Истакао је позитивна искуства и одличну сарадњу припадника Војске Србије и Оружаних снага Републике Словачке у тој мисији и ангажман пешадијског вода Војске Србије у оквиру словачког контингента.

Министар Ђорђевић у Словачкој потписао Споразум о сарадњи у области одбране 
Министар Гајдош истакао је традиционалне пријатељске односе две земље као одличну основу за квалитетну сарадњу у области одбране, а у складу са актуелним економским могућностима. Понудио је наставак подршке и размену искустава у процесу евроинтеграција Републике Србије.
 
Анализирајући актуелну политичко-безбедносну ситуацију у региону и свету, Ђорђевић и Гајдош су истакли значај могућег предузимању заједничких активности за свеобухватније решавање безбедносних претњи.
 
Током посете Словачкој министар Ђорђевић је посетио Народну скупштину и разговарао са председником Одбора за безбедност Антоном Хрнком.
 
Министар одбране Зоран Ђорђевић претходно је  обишао и  војничко гробље у Великом Међеру и положио венац на Спомен обележје страдалим српским војницима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА