Министарство одбране Републике Србије
 
28.11.2016.

Обележен Дан 98. ваздухопловне бригаде



Обележен Дан 98. ваздухопловне бригадеНа аеродрому „Лађевци” код Краљева данас је свечано обележен Дан 98. ваздухопловне бригаде.
 
Свечаности је присуствовао командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак, припадници Министарства одбране и Војске Србије, некадашњи команданти бригаде, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве, МУП-а и многобројни гости.
 
Честитајући празник свим припадницима, командант 98. ваздухопловне бригаде пуковник Александар Бјелић подсетио је да је та јединица прошла кроз бројне трансформације и организационе промене, са циљем унапређења оперативних способности, али је одбрана отаџбине и народа увек била сврха њеног постојања.
 
Обележен Дан 98. ваздухопловне бригадеОсим редовних активности, пуковник Бјелић као најзначајније у претходном периоду издвојио је учешће припадника те бригаде у реализацији командно-тактичке вежбе „Морава 2016“, као и ангажовање у мултинационалним операцијама под заставом наше земље.
 
–У тешким условима ограничених ресурса, малим корацима подизали смо ниво индивидуалне и колективне обучености за извршавање додељених задатака. У предстојећем периоду основни задатак је да пажљивим дефинисањем приоритета и усмеравањем расположивих ресурса, обезбедимо исправност основних средстава ратне технике, да их одржимо употребљивим и на њима континуирано правимо помак у личном усавршавању и подизању степена појединачне и колективне обучености за извршавање наменских задатака – поручио је пуковник Бјелић наглашавајући да је безбедност припадника јединице и окружења у ком раде увек на првом месту.
 
Обележен Дан 98. ваздухопловне бригадеПоводом Дана бригаде, гости на данашњој свечаности били су у прилици да погледају и презентацију средстава ратне технике.
 
Дан 98. ваздухопловне бригаде обележава се у знак сећања на 28. новембар 1949. године, када је формиран 98. ловачко-бомбардерски авијацијски пук,  јединица са најдужом традицијом од свих које су ушле у састав данашње бригаде и најстарија формирана јединица у некадашњем РВ и ПВО.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА