Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.11.2016.

Obeležen Dan 98. vazduhoplovne brigade



Obeležen Dan 98. vazduhoplovne brigadeNa aerodromu „Lađevci” kod Kraljeva danas je svečano obeležen Dan 98. vazduhoplovne brigade.
 
Svečanosti je prisustvovao komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Ranko Živak, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nekadašnji komandanti brigade, predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, MUP-a i mnogobrojni gosti.
 
Čestitajući praznik svim pripadnicima, komandant 98. vazduhoplovne brigade pukovnik Aleksandar Bjelić podsetio je da je ta jedinica prošla kroz brojne transformacije i organizacione promene, sa ciljem unapređenja operativnih sposobnosti, ali je odbrana otadžbine i naroda uvek bila svrha njenog postojanja.
 
Obeležen Dan 98. vazduhoplovne brigadeOsim redovnih aktivnosti, pukovnik Bjelić kao najznačajnije u prethodnom periodu izdvojio je učešće pripadnika te brigade u realizaciji komandno-taktičke vežbe „Morava 2016“, kao i angažovanje u multinacionalnim operacijama pod zastavom naše zemlje.
 
–U teškim uslovima ograničenih resursa, malim koracima podizali smo nivo individualne i kolektivne obučenosti za izvršavanje dodeljenih zadataka. U predstojećem periodu osnovni zadatak je da pažljivim definisanjem prioriteta i usmeravanjem raspoloživih resursa, obezbedimo ispravnost osnovnih sredstava ratne tehnike, da ih održimo upotrebljivim i na njima kontinuirano pravimo pomak u ličnom usavršavanju i podizanju stepena pojedinačne i kolektivne obučenosti za izvršavanje namenskih zadataka – poručio je pukovnik Bjelić naglašavajući da je bezbednost pripadnika jedinice i okruženja u kom rade uvek na prvom mestu.
 
Obeležen Dan 98. vazduhoplovne brigadePovodom Dana brigade, gosti na današnjoj svečanosti bili su u prilici da pogledaju i prezentaciju sredstava ratne tehnike.
 
Dan 98. vazduhoplovne brigade obeležava se u znak sećanja na 28. novembar 1949. godine, kada je formiran 98. lovačko-bombarderski avijacijski puk,  jedinica sa najdužom tradicijom od svih koje su ušle u sastav današnje brigade i najstarija formirana jedinica u nekadašnjem RV i PVO.
 
photoFOTOGALERIJA