Министарство одбране Републике Србије
 
18.11.2016.

Обележена годишњица операције Халијард



На Галовића пољу, у селу Прањани, данас је обележена годишњица мисије Халијард. У току обележавања седамдесет друге годишњице мисије спасавања савезничких пилота откривено је више историјских табли и положени су венци.

У име Министарства одбране и Војске Србије, ловоров венац на Галовића пољу положила је делегација Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране коју је предводио бригадни генерал Саво Миленковић, командант 250.рбр за ПВД.

Венце су положили и представници амбасада САД и Велике Британије, ваздушних снага Европе, Фондације Халијард и локалне самоуправе.

У Прањанима је, наиме, током Другог светског рата организована највећа акција савезничких снага за спасавање америчких пилота иза непријатељских линија. Мисија је названа Халијард или „Ваздушни мост“, трајала је од маја до септембра 1944. године, и тада је спасено 520 авијатичара и чланова посада ваздухоплова оборених изнад Југославије током бомбардовања нацистичког комплекса рафинерије нафте у румунском граду Плоешти. Помоћ у спасавању пружали су мештани Прањана који су скривали, неговали и хранили пилоте оборене над Србијом. Локално становништво је, такође, саградило привремену писту на Галовића брду која је омогућила авионима САД да слете и спасу саборце.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА