Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.11.2016.

Obeležena godišnjica operacije Halijard



Na Galovića polju, u selu Pranjani, danas je obeležena godišnjica misije Halijard. U toku obeležavanja sedamdeset druge godišnjice misije spasavanja savezničkih pilota otkriveno je više istorijskih tabli i položeni su venci.

U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lovorov venac na Galovića polju položila je delegacija Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane koju je predvodio brigadni general Savo Milenković, komandant 250.rbr za PVD.

Vence su položili i predstavnici ambasada SAD i Velike Britanije, vazdušnih snaga Evrope, Fondacije Halijard i lokalne samouprave.

U Pranjanima je, naime, tokom Drugog svetskog rata organizovana najveća akcija savezničkih snaga za spasavanje američkih pilota iza neprijateljskih linija. Misija je nazvana Halijard ili „Vazdušni most“, trajala je od maja do septembra 1944. godine, i tada je spaseno 520 avijatičara i članova posada vazduhoplova oborenih iznad Jugoslavije tokom bombardovanja nacističkog kompleksa rafinerije nafte u rumunskom gradu Ploešti. Pomoć u spasavanju pružali su meštani Pranjana koji su skrivali, negovali i hranili pilote oborene nad Srbijom. Lokalno stanovništvo je, takođe, sagradilo privremenu pistu na Galovića brdu koja je omogućila avionima SAD da slete i spasu saborce.

 
photoFOTOGALERIJA