Министарство одбране Републике Србије
 
18.11.2016.

Унапређење војне сарадње са Румунијом



Министар одбране Зоран Ђорђевић и амбасадорка Румуније Оана Кристина Попа разговарали су о могућностима за даље унапређење сарадње у области одбране.

Имајући у виду да је реч о пријатељским земаља које традиционално развијају добросуседске односе, на састанку је констатовано да сарадња у области одбране може да се окарактерише као развијена али са довољно простора за њено квалитативно и квантитативано унапређење.

У том смислу, саговорници су констатовали да су рестриктивне буџетске мере у обе државе у протеклом периоду значајно утицале на квантитет сарадње у области одбране, али је изражена спремност да се у наредном периоду и сусретима на министарском нивоу пронађу начини за значајније унапређење војне сарадње. Као добар пример досадашњих односа у тој области министар Ђорђевић је навео и реализацију заједничких вежби, укључујући и вежбу „Air Solution“.

На састанку је било речи и о неопходности сарадње обавештајних и безбедносних служби, имајући у виду терористичке претње и неконтролисане миграције становништва из кризних подручја.

Министар Ђорђевић је нагласио да актуелна миграторна криза креира специфичну ситуацију и представља заједнички проблем, те да ће бољој заштити државних граница Србије и Румуније сигурно допринети операционализација Протокола о формирању и активностима мешовитих патрола дуж заједничке државне границе, потписаног приликом недавног сусрета премијера двеју држава.

Министар одбране је такође захвалио на подршци коју Румунија пружа Србији у процесу евопских интеграција и на спремности за размену искустава у приступном процесу.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.11.2016
mp4 (60,67 MB)
Састанак