Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.11.2016.

Unapređenje vojne saradnje sa Rumunijom



Ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasadorka Rumunije Oana Kristina Popa razgovarali su o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Imajući u vidu da je reč o prijateljskim zemalja koje tradicionalno razvijaju dobrosusedske odnose, na sastanku je konstatovano da saradnja u oblasti odbrane može da se okarakteriše kao razvijena ali sa dovoljno prostora za njeno kvalitativno i kvantitativano unapređenje.

U tom smislu, sagovornici su konstatovali da su restriktivne budžetske mere u obe države u proteklom periodu značajno uticale na kvantitet saradnje u oblasti odbrane, ali je izražena spremnost da se u narednom periodu i susretima na ministarskom nivou pronađu načini za značajnije unapređenje vojne saradnje. Kao dobar primer dosadašnjih odnosa u toj oblasti ministar Đorđević je naveo i realizaciju zajedničkih vežbi, uključujući i vežbu „Air Solution“.

Na sastanku je bilo reči i o neophodnosti saradnje obaveštajnih i bezbednosnih službi, imajući u vidu terorističke pretnje i nekontrolisane migracije stanovništva iz kriznih područja.

Ministar Đorđević je naglasio da aktuelna migratorna kriza kreira specifičnu situaciju i predstavlja zajednički problem, te da će boljoj zaštiti državnih granica Srbije i Rumunije sigurno doprineti operacionalizacija Protokola o formiranju i aktivnostima mešovitih patrola duž zajedničke državne granice, potpisanog prilikom nedavnog susreta premijera dveju država.

Ministar odbrane je takođe zahvalio na podršci koju Rumunija pruža Srbiji u procesu evopskih integracija i na spremnosti za razmenu iskustava u pristupnom procesu.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.11.2016
mp4 (60,67 MB)
S