Министарство одбране Републике Србије
 
11.11.2016.

Обележавање Дана примирја у Првом светском рату



Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембар – обележен је данас уз највише државне и војне почасти. Председник Републике Томислав Николић, у пратњи министра одбране Зорaна Ђорђевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, положио је венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.
 Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
„Данас обележавамо годишњицу престанка Првог светског рата. Рата у коме су Срби били хероји. Рата за који би Срби волели да се никада није водио.
Да више никада не ратујемо, како бисмо својој деци омогућили живот у миру и благостању” – уписао је председник Србије у спомен-књигу.
 
Уз интонирање химне, председник Николић положио је венац с посветом – „Јунацима Великог рата, поносни потомци.”

Обележавање Дана примирја у Првом светском ратуПремијер Александар Вучић положио је венац код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату. Затим је са министром спољних послова Велике Британије Борисом Џонсоном, одао пошту војницима сахрањеним на гробљу Комонвелта на Новом гробљу у Београду.

Централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти код Спомен-костурнице бранилаца Београда предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин који је положио венац у име Владе Србије. Министар Вулин је казао да Срби нису бирали светске ратове нити одлучивали о њима јер као мали народ то нису ни могли. Али и да ниједна генерација нашег народа није избегла учешће у рату, те да, ако већ о ратовима нисмо могли одлучивати, о миру можемо. 
 
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату"Зато је политика војне неутралности наше трајно опредељење и наш начин да тражимо пријатеље међу великима и моћнима", рекао је Вулин. 
 
На спомен-гробљу француским ратницима, одржана је комеморација којој су присуствовали, поред Кристин Моро, француске амбасадорке, представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, дипломатског кора, удружења ратних ветерана, борачких организација, потомака ратника 1912 - 1918. године.
 
Амбасадорка Моро је нагласила да се сећању треба посветити како би се боље суочили са садашњошћу и спремили за будућност: "У време када свет приживљава тешке тренутке или, када су више него икада осећај за дужност и за жртвовање гаранти наших најосновнијих слобода, треба одати почаст онима који су часно пали на бојном пољу. Данас ћемо се посебно сетити петорице француских војника који су погинули ове године у операцији "Баркан".  
 
Обележавање Дана примирја у Првом светском ратуВенце су положили и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић у име Министарства одбране и Војске Србије, представници ветеранских удржења, друштва српско-француског пријатељства, удружења потомака ратника 1912-1918. године. 

Почаст је указана и изгинулим руским војницима. Код спомен-костурнице руских војника, одржано је најпре опело, да би потом представници Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије, дипломате, чланови ветеранских удружења такође положили венце. 
 
Комеморација је завршена на гробљу војника Комонвелта, где је најпре британски амбасадор Денис О'Киф поздравио присутне. "Обележавање Великог рата, нарочито овде у Београду, има посебну тежину", рекао је О'Киф. "Ово чинимо заједно са свим земљама учесницама овог страшног сукоба. Сећамо се милиона који су пали и патили током тог рата, са надом да се исти више не понови. И то у времену када се у неким деловима света управо дешавају страшни сукоби."
 
Уз пратњу гајдаша Ирске Краљевске Гарде и музичара из Уметничког ансамбла "Станислав Бинички", венце на споменик погинулим војницима  Комонвелта положили су, поред амбасадора О'Кифа, и генерал Драганић у име Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, дипломате, чланови ветеранских удружења и потомака ратова 1912-1918. године. 
 
Почаст страдалима у Великом рату одата је и на другим меморијалним гробљима на Новом гробљу, уз полагање венаца, интонирање химни Србије и држава савезница и пригодан програм.
 
Дан примирја обележава се и широм Србије полагањем венаца и свечаним академијама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.11.2016
mp4 (143,85 MB)
Полагање венaца на Авали
11.11.2016
mp4 (63,68 MB)
Полагање венaца на Новом гробљу