Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.11.2016.

Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu



Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar – obeležen je danas uz najviše državne i vojne počasti. Predsednik Republike Tomislav Nikolić, u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, položio je venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.
 Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
„Danas obeležavamo godišnjicu prestanka Prvog svetskog rata. Rata u kome su Srbi bili heroji. Rata za koji bi Srbi voleli da se nikada nije vodio.
Da više nikada ne ratujemo, kako bismo svojoj deci omogućili život u miru i blagostanju” – upisao je predsednik Srbije u spomen-knjigu.
 
Uz intoniranje himne, predsednik Nikolić položio je venac s posvetom – „Junacima Velikog rata, ponosni potomci.”

Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratuPremijer Aleksandar Vučić položio je venac kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu. Zatim je sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Borisom Džonsonom, odao poštu vojnicima sahranjenim na groblju Komonvelta na Novom groblju u Beogradu.

Centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je položio venac u ime Vlade Srbije. Ministar Vulin je kazao da Srbi nisu birali svetske ratove niti odlučivali o njima jer kao mali narod to nisu ni mogli. Ali i da nijedna generacija našeg naroda nije izbegla učešće u ratu, te da, ako već o ratovima nismo mogli odlučivati, o miru možemo. 
 
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu"Zato je politika vojne neutralnosti naše trajno opredeljenje i naš način da tražimo prijatelje među velikima i moćnima", rekao je Vulin. 
 
Na spomen-groblju francuskim ratnicima, održana je komemoracija kojoj su prisustvovali, pored Kristin Moro, francuske ambasadorke, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, diplomatskog kora, udruženja ratnih veterana, boračkih organizacija, potomaka ratnika 1912 - 1918. godine.
 
Ambasadorka Moro je naglasila da se sećanju treba posvetiti kako bi se bolje suočili sa sadašnjošću i spremili za budućnost: "U vreme kada svet priživljava teške trenutke ili, kada su više nego ikada osećaj za dužnost i za žrtvovanje garanti naših najosnovnijih sloboda, treba odati počast onima koji su časno pali na bojnom polju. Danas ćemo se posebno setiti petorice francuskih vojnika koji su poginuli ove godine u operaciji "Barkan".  
 
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratuVence su položili i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici veteranskih udrženja, društva srpsko-francuskog prijateljstva, udruženja potomaka ratnika 1912-1918. godine. 

Počast je ukazana i izginulim ruskim vojnicima. Kod spomen-kosturnice ruskih vojnika, održano je najpre opelo, da bi potom predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomate, članovi veteranskih udruženja takođe položili vence. 
 
Komemoracija je završena na groblju vojnika Komonvelta, gde je najpre britanski ambasador Denis O&39;Kif pozdravio prisutne. "Obeležavanje Velikog rata, naročito ovde u Beogradu, ima posebnu težinu", rekao je O&39;Kif. "Ovo činimo zajedno sa svim zemljama učesnicama ovog strašnog sukoba. Sećamo se miliona koji su pali i patili tokom tog rata, sa nadom da se isti više ne ponovi. I to u vremenu kada se u nekim delovima sveta upravo dešavaju strašni sukobi."
 
Uz pratnju gajdaša Irske Kraljevske Garde i muzičara iz Umetničkog ansambla "Stanislav Binički", vence na spomenik poginulim vojnicima  Komonvelta položili su, pored ambasadora O&39;Kifa, i general Draganić u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, diplomate, članovi veteranskih udruženja i potomaka ratova 1912-1918. godine. 
 
Počast stradalima u Velikom ratu odata je i na drugim memorijalnim grobljima na Novom groblju, uz polaganje venaca, intoniranje himni Srbije i država saveznica i prigodan program.
 
Dan primirja obeležava se i širom Srbije polaganjem venaca i svečanim akademijama.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.11.2016
mp4 (143,85 MB)
Polaganje venaca na Avali
11.11.2016
mp4 (63,68 MB)
Polaganje venaca na Novom groblju