Министарство одбране Републике Србије
 
10.11.2016.

Обележени Дан Војномедицинског центра Нови Сад и 230 година Војне болнице у Петроварадину



Обележени Дан Војномедицинског центра Нови Сад и 230 година Војне болнице у Петроварадину Министар одбране Зоран Ђорђевић присуствовао је вечерас у Соколском дому у Новом Саду Свечаној академији поводом обележавања 11. Новембра, Дана Војномедицинског центра у Новом Саду и јубилеју - 230 година постојања Војне болнице у Петроварадину. 
 
Говорећи о значају Војне болнице у Петроварадину у претходном периоду, министар Ђорђевић рекао је како је она током Другог светског рата збринула на хиљаде рањеника са Сремског фронта, била на висини задатка деведесетих година прошлог века у звбињавању више од хиљаде рањених, као и током седамдесет осам дана 1999. године.
 
-Данас је Војномедицински центар Нови Сад, као једина стационарна војна здравствена установа на територији Аутономне покрајине Војводине, намењена за збрињавање војних, али и цивилних осигураника, и даје пуни допринос у ванредним ситуацијама и мировним мисијама - рекао је министар Ђорђевић и додао да Министарство одбране војно здравство у целини доживљава као значајан сегмент целокупног система који у складу са могућностима ојачава  и унапређује.
 
- Надам се да ће то у наредном периоду бити још интензивније јер само тако се могу остварити бољи услови да војно здравство, и Војномедицински центар Нови Сад као његов део, у будућности буде чврст ослонац Министарства одбране, Војске Србије, нашег народа и наше Србије - нагласио је министар Ђорђевић. 
 
Обележени Дан Војномедицинског центра Нови Сад и 230 година Војне болнице у Петроварадину Да Војна болница у Петроварадину живи 230 година јер је створена на чврстим темељима непрекидне борбе за људско здравље, јер је озидана јаким зидовима љубави према човеку и армирана трудом и знањем бројних здравствених радника, истакао је, између осталог, у својој беседи пуковник Братољуб Бркљача, управник Војномедицинског центра Нови Сад.
 
Свечаној академији, на којој су заменик начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић и управник Војномедицинског центра Нови Сад пуковник Братољуб Бркљача уручили Плакете ВМЦ министру Ђорђевићу и Градској организацији Црвеног крста, присуствовали су епископ Сремски Василије, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић, представници Министарства одбране и Војске Србије и бројни други гости.
 
У уметничком програму наступили су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ под диригентском палицом маестра Павла Медаковића, машовити хор „Свети Роман Слаткопојац“ са диригентом Кевгенијом Владимировном-Којић и октет
„ИСОН“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА