Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.11.2016.

Obeleženi Dan Vojnomedicinskog centra Novi Sad i 230 godina Vojne bolnice u Petrovaradinu



Obeleženi Dan Vojnomedicinskog centra Novi Sad i 230 godina Vojne bolnice u Petrovaradinu Ministar odbrane Zoran Đorđević prisustvovao je večeras u Sokolskom domu u Novom Sadu Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 11. Novembra, Dana Vojnomedicinskog centra u Novom Sadu i jubileju - 230 godina postojanja Vojne bolnice u Petrovaradinu. 
 
Govoreći o značaju Vojne bolnice u Petrovaradinu u prethodnom periodu, ministar Đorđević rekao je kako je ona tokom Drugog svetskog rata zbrinula na hiljade ranjenika sa Sremskog fronta, bila na visini zadatka devedesetih godina prošlog veka u zvbinjavanju više od hiljade ranjenih, kao i tokom sedamdeset osam dana 1999. godine.
 
-Danas je Vojnomedicinski centar Novi Sad, kao jedina stacionarna vojna zdravstvena ustanova na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, namenjena za zbrinjavanje vojnih, ali i civilnih osiguranika, i daje puni doprinos u vanrednim situacijama i mirovnim misijama - rekao je ministar Đorđević i dodao da Ministarstvo odbrane vojno zdravstvo u celini doživljava kao značajan segment celokupnog sistema koji u skladu sa mogućnostima ojačava  i unapređuje.
 
- Nadam se da će to u narednom periodu biti još intenzivnije jer samo tako se mogu ostvariti bolji uslovi da vojno zdravstvo, i Vojnomedicinski centar Novi Sad kao njegov deo, u budućnosti bude čvrst oslonac Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, našeg naroda i naše Srbije - naglasio je ministar Đorđević. 
 
Obeleženi Dan Vojnomedicinskog centra Novi Sad i 230 godina Vojne bolnice u Petrovaradinu Da Vojna bolnica u Petrovaradinu živi 230 godina jer je stvorena na čvrstim temeljima neprekidne borbe za ljudsko zdravlje, jer je ozidana jakim zidovima ljubavi prema čoveku i armirana trudom i znanjem brojnih zdravstvenih radnika, istakao je, između ostalog, u svojoj besedi pukovnik Bratoljub Brkljača, upravnik Vojnomedicinskog centra Novi Sad.
 
Svečanoj akademiji, na kojoj su zamenik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić i upravnik Vojnomedicinskog centra Novi Sad pukovnik Bratoljub Brkljača uručili Plakete VMC ministru Đorđeviću i Gradskoj organizaciji Crvenog krsta, prisustvovali su episkop Sremski Vasilije, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni drugi gosti.
 
U umetničkom programu nastupili su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom maestra Pavla Medakovića, mašoviti hor „Sveti Roman Slatkopojac“ sa dirigentom Kevgenijom Vladimirovnom-Kojić i oktet
„ISON“.
 
photoFOTOGALERIJA