Министарство одбране Републике Србије
 
10.11.2016.

Годишња конференција Европске одбрамбене агенције



Годишња конференција Европске одбрамбене агенције, на којој је Републику Србију представљао в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, одржана је данас у Бриселу.
 
Тему и садржај Конференције, као и њен значај, определио је узлазни тренд у успостављању стратешког оквира за даље унапређење сарадње у области одбране међу државама Европске уније, односно развој и усвајање Глобалне стратегије за спољну и безбедносну политику, Акционог плана европске одбране, Свемирске стратегије Европске уније, као и Припремних акција за подршку истраживања релевантних за ЗБОП.
 
Под називом ''Индустријска еволуција или револуција у одбрани?'', овогодишња Конференција Европске одбрамбене агенције имала је за циљ да сагледа перспективе развоја европске одбране и њен однос према иновативним технологијама.
 
Конференцију је отворио извршни директор Европске одбрамбене агенције амбасадор Хорхе Домек, а уводно излагање имала је шефица Европске одбрамбене агенције, висока представница Европске уније и заменица председника Европске комисије Федерика Могерини.
 
Под окриљем годишње конференције организована су и два панела на којима су сагледане могућности и изазови у односу на систем понуде и потражње у области производње и коришћења одбрамбених технологија. На првом панелу учествовали су представници индустрије, а на другом представници владиног сектора држава чланица, иниституција Европске уније и НАТО.
 
На маргинама конференције Ненад Милорадовић сусрео се са извршним директором Европске одбрамбене агенције амбасадором Хорхеом Домеком. Том приликом, исказано је обострано задовољство досадашњом сарадњом, а извршни директор Европске одбрамбене агенције се захвалио на упућеном позиву да посети Републику Србију 20. децембра 2016. године. Поред сусрета са амбасадором Домеком, Милорадовић је имао разговоре о актуелним процесима унапређења одбрамбене сарадње унутар Европске уније, као и о даљем развоју истраживања у области одбране и јачања Европско- одбрамбено- технолошке и индустријске базе.