Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.11.2016.

Godišnja konferencija Evropske odbrambene agencije



Godišnja konferencija Evropske odbrambene agencije, na kojoj je Republiku Srbiju predstavljao v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, održana je danas u Briselu.
 
Temu i sadržaj Konferencije, kao i njen značaj, opredelio je uzlazni trend u uspostavljanju strateškog okvira za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane među državama Evropske unije, odnosno razvoj i usvajanje Globalne strategije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Akcionog plana evropske odbrane, Svemirske strategije Evropske unije, kao i Pripremnih akcija za podršku istraživanja relevantnih za ZBOP.
 
Pod nazivom &39;&39;Industrijska evolucija ili revolucija u odbrani?&39;&39;, ovogodišnja Konferencija Evropske odbrambene agencije imala je za cilj da sagleda perspektive razvoja evropske odbrane i njen odnos prema inovativnim tehnologijama.
 
Konferenciju je otvorio izvršni direktor Evropske odbrambene agencije ambasador Horhe Domek, a uvodno izlaganje imala je šefica Evropske odbrambene agencije, visoka predstavnica Evropske unije i zamenica predsednika Evropske komisije Federika Mogerini.
 
Pod okriljem godišnje konferencije organizovana su i dva panela na kojima su sagledane mogućnosti i izazovi u odnosu na sistem ponude i potražnje u oblasti proizvodnje i korišćenja odbrambenih tehnologija. Na prvom panelu učestvovali su predstavnici industrije, a na drugom predstavnici vladinog sektora država članica, inistitucija Evropske unije i NATO.
 
Na marginama konferencije Nenad Miloradović susreo se sa izvršnim direktorom Evropske odbrambene agencije ambasadorom Horheom Domekom. Tom prilikom, iskazano je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, a izvršni direktor Evropske odbrambene agencije se zahvalio na upućenom pozivu da poseti Republiku Srbiju 20. decembra 2016. godine. Pored susreta sa ambasadorom Domekom, Miloradović je imao razgovore o aktuelnim procesima unapređenja odbrambene saradnje unutar Evropske unije, kao i o daljem razvoju istraživanja u oblasti odbrane i jačanja Evropsko- odbrambeno- tehnološke i industrijske baze.