Министарство одбране Републике Србије
 
10.11.2016.

Састанак министра одбране са амбасадором Турске



Састанак министра одбране са амбасадором ТурскеМинистар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је са амбасадором Републике Турске у Београду Мехметом Кемалом Бозајом о могућностима унапређења сарадње у области одбране и у областима од заједничког интереса.
 
Саговорници су закључили да су нови безбедносни изазови, ризици и претње у виду тероризма као и миграторна криза која нарушава регионалну стабилност, подстрек за још ближу сарадњу две земље и повезивање свих земаља региона.
 
Ђорђевић је истакао да би сарадњу требало развијати првенствено у области војноекономске и војнообразовне сарадње, као и у размени искустава у обуци и учешћу у заједничким вежбама специјалних снага и кроз сарадњу у оквиру регионалних безбедносних интеграција и иницијатива.
 
Министар Ђорђевић је истакао да је од почетка ове године у Србију ушло више од 100.000 миграната од којих се 7000 и даље налази на територији Србије у пет сталних и 14 привремених прихватних центара и да је од почетка ангажовања заједничких снага Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, на обезбеђивању државне границе према Бугарској и Македонији, спречен илегални прелазак готово 15.000 мигранта.
 
На састанку је било речи о продужењу рока донације по споразуму за конверзију аеродрома „Морава“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА