Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.11.2016.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom Turske



Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom TurskeMinistar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je sa ambasadorom Republike Turske u Beogradu Mehmetom Kemalom Bozajom o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti odbrane i u oblastima od zajedničkog interesa.
 
Sagovornici su zaključili da su novi bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u vidu terorizma kao i migratorna kriza koja narušava regionalnu stabilnost, podstrek za još bližu saradnju dve zemlje i povezivanje svih zemalja regiona.
 
Đorđević je istakao da bi saradnju trebalo razvijati prvenstveno u oblasti vojnoekonomske i vojnoobrazovne saradnje, kao i u razmeni iskustava u obuci i učešću u zajedničkim vežbama specijalnih snaga i kroz saradnju u okviru regionalnih bezbednosnih integracija i inicijativa.
 
Ministar Đorđević je istakao da je od početka ove godine u Srbiju ušlo više od 100.000 migranata od kojih se 7000 i dalje nalazi na teritoriji Srbije u pet stalnih i 14 privremenih prihvatnih centara i da je od početka angažovanja zajedničkih snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, na obezbeđivanju državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji, sprečen ilegalni prelazak gotovo 15.000 migranta.
 
Na sastanku je bilo reči o produženju roka donacije po sporazumu za konverziju aerodroma „Morava“.
 
photoFOTOGALERIJA