Министарство одбране Републике Србије
 
10.11.2016.

Обележен Дан Прве бригаде Копнене војске



Обележен Дан Прве бригаде Копнене војскеСвечаношћу у новосадској касарни „Југовићево“ данас је обележен Дан Прве бригаде Копнене војске, у присуству команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, председника Владе Војводине Игора Мировића и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића. Дан Прве бригаде обележава се у знак сећања на 9. новембар 1918. године када је јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала у Нови Сад. Свечаношћу је, уједно, обележена и десета годишњица формирања јединице.
 
-У протеклих десет година припадници Прве бригаде уградили су свој труд и залагање у бројне задатке у функцији одржавања и унапређења оперативних способности. Ангажовање у обезбеђењу административне линије према Косову и Метохији и контрола Копнене зоне безбедности, учешће у мултинационалним операцијама, извршавање задатака у пружању помоћи становништву у отклањању последица природних непогода, уз реализовање садржаја обучавања команди, јединица и појединаца представља део вишегодишњих активности јединице - рекао је бригадни генерал Жељко Петровић, командант Прве бригаде.
 
Обележен Дан Прве бригаде Копнене војскеЧеститајући Дан јединице, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић одао је признање свим припадницима Прве бригаде за све оно што су учинили и постигли у протеклих десет година постојања. На свечаном постројавању у новосадској касарни „Југовићево“, генерал Симовић је најзаслужнијим припадницима бригаде уручио награде и признања. За најбољу јединицу у 2016. години ранга посада-послуга проглашена је 2. посада 3. тенковског вода 2. тенковске чете Петнаестог тенковског батаљона на челу са командиром старијим водником прве класе Гораном Гргецом.
 
Свечаност, којој су присуствовали и представници Војске Србије, Министарства Одбране, верских заједница, борачких организација, организација резервних војних старешина, предузећа и новосадских школа завршена је дефилеом јединица, а гостима је приређен и технички збор наоружања и опреме.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА