Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.11.2016.

Obeležen Dan Prve brigade Kopnene vojske



Obeležen Dan Prve brigade Kopnene vojskeSvečanošću u novosadskoj kasarni „Jugovićevo“ danas je obeležen Dan Prve brigade Kopnene vojske, u prisustvu komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Dan Prve brigade obeležava se u znak sećanja na 9. novembar 1918. godine kada je jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad. Svečanošću je, ujedno, obeležena i deseta godišnjica formiranja jedinice.
 
-U proteklih deset godina pripadnici Prve brigade ugradili su svoj trud i zalaganje u brojne zadatke u funkciji održavanja i unapređenja operativnih sposobnosti. Angažovanje u obezbeđenju administrativne linije prema Kosovu i Metohiji i kontrola Kopnene zone bezbednosti, učešće u multinacionalnim operacijama, izvršavanje zadataka u pružanju pomoći stanovništvu u otklanjanju posledica prirodnih nepogoda, uz realizovanje sadržaja obučavanja komandi, jedinica i pojedinaca predstavlja deo višegodišnjih aktivnosti jedinice - rekao je brigadni general Željko Petrović, komandant Prve brigade.
 
Obeležen Dan Prve brigade Kopnene vojskeČestitajući Dan jedinice, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović odao je priznanje svim pripadnicima Prve brigade za sve ono što su učinili i postigli u proteklih deset godina postojanja. Na svečanom postrojavanju u novosadskoj kasarni „Jugovićevo“, general Simović je najzaslužnijim pripadnicima brigade uručio nagrade i priznanja. Za najbolju jedinicu u 2016. godini ranga posada-posluga proglašena je 2. posada 3. tenkovskog voda 2. tenkovske čete Petnaestog tenkovskog bataljona na čelu sa komandirom starijim vodnikom prve klase Goranom Grgecom.
 
Svečanost, kojoj su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva Odbrane, verskih zajednica, boračkih organizacija, organizacija rezervnih vojnih starešina, preduzeća i novosadskih škola završena je defileom jedinica, a gostima je priređen i tehnički zbor naoružanja i opreme.
 
photoFOTOGALERIJA