Министарство одбране Републике Србије
 
06.11.2016.

Заједнички концерт српских и руских војних музичара




"Словенско братство 2016" здружена вежба припадника Војске Србије и оружаних снага Руске федерације и Белорусије вечерас се са војних полигона и аеродрома пренела у Дом Војске Србије у Нишу. Овом приликом су засебно и заједно "дејствовали" Ансамбл  Министарства одбране "Станислав Бинички" и Ансамбл Ваздушно-десантне војске Оружаних снага Руске Федерације.

Заједничком концерту су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, заменик начелника Штаба ваздушно-десантних снага Оружаних снага Руске Федерације генерал-мајор Олег Пољгујев, пуковник белоруске армије Олег Перчевски, градоначелник Ниша Дарко Булатовић, личности из културног и јавног живота Ниша, припадници Министарства одбране и Војске Србије и припадници оружаних снага Руске Федерације и Белорусије.

    Гостујући ансамбл извео је сплет руских и белоруских народних и војничких песама уз подршку солиста и играчке групе. У другом делу програма представио се "Бинички" и солиста Данка Стојиљковић са неколико српских традиционалних нумера. На крају концерта оркестри су заједно извели неколико нумера укључујући и прослављену "Каћушу". 

    - Поред војничке сарадње успели смо да остваримо и уметничку и културну сарадњу јер музика и ноте немају границе.  Ансамбл "Бинички" већ годинама уназад развија сарадњу са ансамблима, не само Руске Федерације, него и са америчким оркестром стационираним у Европи, грчким и швајцарским оркестром. Недавно смо имали у посети оркестар Армије Републике Македоније - рекао је начелник Ансамбла "Станислав Бинички" капетан фрегате Светозар Василески.

 Уметнички руководилац гостујућег оркестра Вјачеслав Омељанов каже да је у Србију дошао само део Ансамбла, практично концертна бригада. - Ансамбл за годину дана изведе између 100 и 120 концерата а у програму имамо много српских народних песама, каже овај искусни уметник.   
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.11.2016
mp4 (45,66 MB)
Концерт