Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.11.2016.

Zajednički koncert srpskih i ruskih vojnih muzičara




"Slovensko bratstvo 2016" združena vežba pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga Ruske federacije i Belorusije večeras se sa vojnih poligona i aerodroma prenela u Dom Vojske Srbije u Nišu. Ovom prilikom su zasebno i zajedno "dejstvovali" Ansambl  Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Ansambl Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije.

Zajedničkom koncertu su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, zamenik načelnika Štaba vazdušno-desantnih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Oleg Poljgujev, pukovnik beloruske armije Oleg Perčevski, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, ličnosti iz kulturnog i javnog života Niša, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i pripadnici oružanih snaga Ruske Federacije i Belorusije.

    Gostujući ansambl izveo je splet ruskih i beloruskih narodnih i vojničkih pesama uz podršku solista i igračke grupe. U drugom delu programa predstavio se "Binički" i solista Danka Stojiljković sa nekoliko srpskih tradicionalnih numera. Na kraju koncerta orkestri su zajedno izveli nekoliko numera uključujući i proslavljenu "Kaćušu". 

    - Pored vojničke saradnje uspeli smo da ostvarimo i umetničku i kulturnu saradnju jer muzika i note nemaju granice.  Ansambl "Binički" već godinama unazad razvija saradnju sa ansamblima, ne samo Ruske Federacije, nego i sa američkim orkestrom stacioniranim u Evropi, grčkim i švajcarskim orkestrom. Nedavno smo imali u poseti orkestar Armije Republike Makedonije - rekao je načelnik Ansambla "Stanislav Binički" kapetan fregate Svetozar Vasileski.

 Umetnički rukovodilac gostujućeg orkestra Vjačeslav Omeljanov kaže da je u Srbiju došao samo deo Ansambla, praktično koncertna brigada.
- Ansambl za godinu dana izvede između 100 i 120 koncerata a u programu imamo mnogo srpskih narodnih pesama, kaže ovaj iskusni umetnik.   
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.11.2016
mp4 (45,66 MB)
Koncert