Министарство одбране Републике Србије
 
03.11.2016.

Mинистар одбране у Скупштини Србије



Представљајући Предлог одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама и Предлог одлуке о Годишњем плану употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама, министар одбране Зоран Ђорђевић рекао је јуче у Скупштини Србије да је Министарство одбране у 2016. години планирало учешће око 700 припадника Војске Србије у операцијама Уједињених нација  и Европске уније, и то на 340 позиција.

„Настављамо ангажовање у седам мултинационалних операција УН, у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Кипру, Либану, на Блиском истоку и у Централноафричкој Републици, и у мисијама ЕУ у Сомалији, Централноафричкој Републици и Малију. Ове године, на основу закљученог Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и Уједињених нација о доприносу у систему стендбај аранжмана, одређени су санитетски тим, војни посматрачи и штабни официри, укупно 12 лица,  који би се на позив УН могли ангажовати и у мисијама УН у Западној Сахари, Републици Мали, Џаму, Кашмиру, Јужном Судану, Судану и Блиском истоку. Такође, Предлог годишњег плана употребе ВС предвиђа и ангажовање наших припадника у две операцијаме ЕУ за управљање кризама и то у Централноафричкој Републици и на Медитерану“, рекао је министар одбране.

Он је објаснио да је за реализацију Годишњег плана употребе Војске у мултинационалним операцијама потребно 1.672.750.000 динара, од чега је Министарство одбране обезбедило 1.092.749.000 динара, а да се разлика надокнађује накнадама које УН уплаћује Министарству одбране.

Одговарајући на питања посланика у вези са враћањем обавезе служења војног тока, министар одбране је нагласио да је то питање о којем се свакако може полемисати, да одлуку доноси Скупштина Србије, али да анализе показују да би прве године за ту намену у буџету Србије требало обезбедити око 70 милијарди динара.

Говорећи о хуманитарној помоћи упућеној Сирији, Ђорђевић је казао да је једина порука те одлуке да је народ у Србији хуман.

Фото: ФоНет