Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.11.2016.

Ministar odbrane u Skupštini Srbije



Predstavljajući Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama i Predlog odluke o Godišnjem planu upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama, ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je juče u Skupštini Srbije da je Ministarstvo odbrane u 2016. godini planiralo učešće oko 700 pripadnika Vojske Srbije u operacijama Ujedinjenih nacija  i Evropske unije, i to na 340 pozicija.

„Nastavljamo angažovanje u sedam multinacionalnih operacija UN, u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Kipru, Libanu, na Bliskom istoku i u Centralnoafričkoj Republici, i u misijama EU u Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju. Ove godine, na osnovu zaključenog Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Ujedinjenih nacija o doprinosu u sistemu stendbaj aranžmana, određeni su sanitetski tim, vojni posmatrači i štabni oficiri, ukupno 12 lica,  koji bi se na poziv UN mogli angažovati i u misijama UN u Zapadnoj Sahari, Republici Mali, Džamu, Kašmiru, Južnom Sudanu, Sudanu i Bliskom istoku. Takođe, Predlog godišnjeg plana upotrebe VS predviđa i angažovanje naših pripadnika u dve operacijame EU za upravljanje krizama i to u Centralnoafričkoj Republici i na Mediteranu“, rekao je ministar odbrane.

On je objasnio da je za realizaciju Godišnjeg plana upotrebe Vojske u multinacionalnim operacijama potrebno 1.672.750.000 dinara, od čega je Ministarstvo odbrane obezbedilo 1.092.749.000 dinara, a da se razlika nadoknađuje naknadama koje UN uplaćuje Ministarstvu odbrane.

Odgovarajući na pitanja poslanika u vezi sa vraćanjem obaveze služenja vojnog toka, ministar odbrane je naglasio da je to pitanje o kojem se svakako može polemisati, da odluku donosi Skupština Srbije, ali da analize pokazuju da bi prve godine za tu namenu u budžetu Srbije trebalo obezbediti oko 70 milijardi dinara.

Govoreći o humanitarnoj pomoći upućenoj Siriji, Đorđević je kazao da je jedina poruka te odluke da je narod u Srbiji human.

Foto: FoNet