Министарство одбране Републике Србије
 
27.10.2016.

Билатерални сусрети генерала Драганића у САД



Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић јуче је посетио Национални универзитет одбране САД, где је разговарао са председником Универзитета генерал-мајором Фредериком Падиљом о војнообразовној сарадњи двеју земаља.

Двојица генерала оценила су војнообразовну сарадњу Србије и САД више него успешном. Указујући да су припадници Војске Србије похађали велики број различитих облика школовања на војнообразовним институцијама у САД, генерал Драганић је изразио наду да ће се војнообразовна сарадња додатно унапредити и охрабрио америчку страну да размотри упућивање својих официра на школовање на нашем универзитету одбране. Заменик начелника Генералштаба је позвао генерала Падиљу да посети Републику Србију и Универзитет одбране.

Генерал Падиља је истакао да је Национални универзитет одбране САД обогаћен присуством официра Војске Србије, које је оценио као изузетно способне и квалитетне, и додао да је интернационална размена искустава и велики број официра који се школују на Националном универзитету одбране САД, од изузетне користи како за америчке официре, тако и за иностране полазнике. 

У наставку посете Вашингтону, генерал Драганић је посетио Пентагон, где је имао сусрете са замеником директора Директората за стратегијске планове и политику (Ј-5) Здруженог генералштаба Оружаних снага САД генерал-мајором Ричардом Кларком и шефом Бироа Националне гарде САД генералом Џозефом Ленгјелом.

Са генералом Кларком генерал Драганић је разговарао о резултатима војно-војне сарадње двеју земаља и изразио наду да ће се узлазни тренд билатералне војне сарадње наставити. Заменик начелника Генералштаба је свог саговорника информисао о ангажовању припадника Војске Србије у мировним операцијама, као и о доприносу Србије глобалној коалицији за борбу против „Исламске државе“. Генерал Драганић је указао да повратак „страних бораца“ са ратишта у Сирији и Ираку на територију Косова и Метохије, али и у државе региона представља претњу по безбедност Србије и околних држава. Он је истакао да ће Србија и убудуће наставити да развија своје капацитете и сарађује са свим организацијама и државама у супростављању безбедносним изазовима и претњама, у мери сопствених могућности и бити гарант безбедности и стабилности читавог региона.

Генерал Кларк се сагласио са генералом Драганићем да су актуелне безбедносне претње, посебно оне које долазе од стране „Исламске државе“ и других терористичких организација изузетно озбиљне и оценио да се само заједничким напорима могу сузбити и контролисати.

Током сусрета у Бироу Националне гарде САД, генерали Драганић и Ленгјел су оценили да је досадашња сарадња Србије и Охаја била изузетно успешна. Подсећајући на резултате досадашњих заједничких пројеката, генерал Драганић је представио визију и планове за наставак сарадње и позвао генерала Ленгјела да наредне године посети Србију, што је овај са задовољством прихватио.

Шеф Бироа Националне гарде САД је оценио да је сарадња Србије и Охаја у оквиру Програма државног партнерства једна од најбољих у односу на више од 60 партнерских програма сарадње коју Оружане снаге САД остварују са другим државама. Посебно је истакао да одличну основу за даље унапређење сарадње представља пријатељски однос припадника Војске Србије и Националне гарде Охаја.

У наставку посете САД, делегација Министарства одбране и Војске Србије борави у Охају, где се настављају активности обележавања 10 година сарадње Србије и Охаја.

Заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић предводи делегацију Министарства одбране и Војске Србије у узвратној посети Сједињеним Америчким Државама од 25. до 30. октобра.