Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2016.

Bilateralni susreti generala Draganića u SAD



Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić juče je posetio Nacionalni univerzitet odbrane SAD, gde je razgovarao sa predsednikom Univerziteta general-majorom Frederikom Padiljom o vojnoobrazovnoj saradnji dveju zemalja.

Dvojica generala ocenila su vojnoobrazovnu saradnju Srbije i SAD više nego uspešnom. Ukazujući da su pripadnici Vojske Srbije pohađali veliki broj različitih oblika školovanja na vojnoobrazovnim institucijama u SAD, general Draganić je izrazio nadu da će se vojnoobrazovna saradnja dodatno unaprediti i ohrabrio američku stranu da razmotri upućivanje svojih oficira na školovanje na našem univerzitetu odbrane. Zamenik načelnika Generalštaba je pozvao generala Padilju da poseti Republiku Srbiju i Univerzitet odbrane.

General Padilja je istakao da je Nacionalni univerzitet odbrane SAD obogaćen prisustvom oficira Vojske Srbije, koje je ocenio kao izuzetno sposobne i kvalitetne, i dodao da je internacionalna razmena iskustava i veliki broj oficira koji se školuju na Nacionalnom univerzitetu odbrane SAD, od izuzetne koristi kako za američke oficire, tako i za inostrane polaznike. 

U nastavku posete Vašingtonu, general Draganić je posetio Pentagon, gde je imao susrete sa zamenikom direktora Direktorata za strategijske planove i politiku (J-5) Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general-majorom Ričardom Klarkom i šefom Biroa Nacionalne garde SAD generalom Džozefom Lengjelom.

Sa generalom Klarkom general Draganić je razgovarao o rezultatima vojno-vojne saradnje dveju zemalja i izrazio nadu da će se uzlazni trend bilateralne vojne saradnje nastaviti. Zamenik načelnika Generalštaba je svog sagovornika informisao o angažovanju pripadnika Vojske Srbije u mirovnim operacijama, kao i o doprinosu Srbije globalnoj koaliciji za borbu protiv „Islamske države“. General Draganić je ukazao da povratak „stranih boraca“ sa ratišta u Siriji i Iraku na teritoriju Kosova i Metohije, ali i u države regiona predstavlja pretnju po bezbednost Srbije i okolnih država. On je istakao da će Srbija i ubuduće nastaviti da razvija svoje kapacitete i sarađuje sa svim organizacijama i državama u suprostavljanju bezbednosnim izazovima i pretnjama, u meri sopstvenih mogućnosti i biti garant bezbednosti i stabilnosti čitavog regiona.

General Klark se saglasio sa generalom Draganićem da su aktuelne bezbednosne pretnje, posebno one koje dolaze od strane „Islamske države“ i drugih terorističkih organizacija izuzetno ozbiljne i ocenio da se samo zajedničkim naporima mogu suzbiti i kontrolisati.

Tokom susreta u Birou Nacionalne garde SAD, generali Draganić i Lengjel su ocenili da je dosadašnja saradnja Srbije i Ohaja bila izuzetno uspešna. Podsećajući na rezultate dosadašnjih zajedničkih projekata, general Draganić je predstavio viziju i planove za nastavak saradnje i pozvao generala Lengjela da naredne godine poseti Srbiju, što je ovaj sa zadovoljstvom prihvatio.

Šef Biroa Nacionalne garde SAD je ocenio da je saradnja Srbije i Ohaja u okviru Programa državnog partnerstva jedna od najboljih u odnosu na više od 60 partnerskih programa saradnje koju Oružane snage SAD ostvaruju sa drugim državama. Posebno je istakao da odličnu osnovu za dalje unapređenje saradnje predstavlja prijateljski odnos pripadnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

U nastavku posete SAD, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije boravi u Ohaju, gde se nastavljaju aktivnosti obeležavanja 10 godina saradnje Srbije i Ohaja.

Zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u uzvratnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama od 25. do 30. oktobra.