Министарство одбране Републике Србије
 
26.10.2016.

Државни секретар Нерић на састанку помоћника министара одбране ЦЕОС



Државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић учествовао је на проширеном састанку министара одбране Централноевропске одбрамбене сарадње у Бечу, а на позив Министарства за одбрану и спорт Републике Аустрије.

На састанку је разговарано  о актуелним проблемима који се односе на мигрантску кризу на простору Западног Балкана, као и евалуацији реализованих активности држава учесница од претходно одржаног састанка на овом нивоу и састанка министара одбране.

Састанак је био и прилика да се припреме одговарајуће информације и предложе адекватне активности за наредни састанак министара одбране који је планиран да се одржи 7. новембра ове године у Аустрији.

Државни секретар Нерић је на састанку указао на напоре које Република Србија чини на стабилизацији ситуације на ''Балканској рути'' миграната, а који се огледају у спровођењу појачане контроле граница и спречавању криминалних активности кријумчара. Нагласио је и одличну сарадњу свих релевантних државних органа  Републике Србије, а посебно министарстава одбране и унутрашњих послова на ублажавању последица мигрантске кризе.

Нерић је истакао и значај Глобалне стратегије ЕУ о спољној и безбедносној политици и позвао на неопходност потпуне имплементације декларисаних ставова из овог документа, који се односе на  повећање хуманитарне помоћи ЕУ земљама порекла и транзита миграната и избеглица, заједнички рад са тим земљама на уклањању узрока миграција, регулисању њиховог тока и повратку тих лица.