Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.10.2016.

Državni sekretar Nerić na sastanku pomoćnika ministara odbrane CEOS



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić učestvovao je na proširenom sastanku ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje u Beču, a na poziv Ministarstva za odbranu i sport Republike Austrije.

Na sastanku je razgovarano  o aktuelnim problemima koji se odnose na migrantsku krizu na prostoru Zapadnog Balkana, kao i evaluaciji realizovanih aktivnosti država učesnica od prethodno održanog sastanka na ovom nivou i sastanka ministara odbrane.

Sastanak je bio i prilika da se pripreme odgovarajuće informacije i predlože adekvatne aktivnosti za naredni sastanak ministara odbrane koji je planiran da se održi 7. novembra ove godine u Austriji.

Državni sekretar Nerić je na sastanku ukazao na napore koje Republika Srbija čini na stabilizaciji situacije na &39;&39;Balkanskoj ruti&39;&39; migranata, a koji se ogledaju u sprovođenju pojačane kontrole granica i sprečavanju kriminalnih aktivnosti krijumčara. Naglasio je i odličnu saradnju svih relevantnih državnih organa  Republike Srbije, a posebno ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova na ublažavanju posledica migrantske krize.

Nerić je istakao i značaj Globalne strategije EU o spoljnoj i bezbednosnoj politici i pozvao na neophodnost potpune implementacije deklarisanih stavova iz ovog dokumenta, koji se odnose na  povećanje humanitarne pomoći EU zemljama porekla i tranzita migranata i izbeglica, zajednički rad sa tim zemljama na uklanjanju uzroka migracija, regulisanju njihovog toka i povratku tih lica.