Министарство одбране Републике Србије
 
18.10.2016.

Министар одбране на састанку SEDM



Министар одбране на састанку SEDMМинистар одбране Зоран Ђорђевић учествује данас на састанку Процеса сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе (ЈИЕ) – Southeastern Europe Defense Ministerial Process (SEDM) у Риму.
 
Иницијатива за успостављање SEDM је покренута на састанку министара одбране у Тирани у марту 1996. године са намером јачања сарадње земаља ЈИЕ и састанком у Риму је обележено 20. година успешне сарадње.
 
Министар Ђорђевић је  у свом обраћању истакао да су поједини облици сарадње под окриљем SEDM непосредно утицали на интензивирање политичко-војне сарадње и допринели јачању разумевања, а самим тим и стабилности и безбедности у ЈИЕ. Нагласио је да јубилеј SEDM обележавамо у години када је међународна заједница суочена са озбиљним, новим изазовима без преседана, попут актуелне мигрантске кризе. Чињеница да се Република Србија налази на једном од кључних праваца кретања миграната, на тзв. балканској рути, активирала је све нивое друштва у показивању солидарности и хуманости. С обзиром на могућност ескалације кризе и инфилтрирања екстремиста и терориста у миграторне токове, активиран је и безбедносни апарат заједничким ангажовањем снага Војске Србије и Министарства унутрашњих послова на обезбеђивању државне границе. 
 
Током излагања министар Ђорђевић је посебно нагласио да је за регион западног Балкана неоспорно да политика проширења ЕУ представља један од кључних катализатора друштвеног и економског развоја и напретка. У том смислу, озбиљнији застој у проширењу ЕУ имао би негативне последице на економски развој, а посредно и на политичку стабилност овог региона. Закључио је да Србија остаје привржена унапређењу сарадње са кључним међународним организацијама у области одбране и безбедности као и активном доприносу у оквиру регионалних форума на простору Југоисточне Европе.
 
Говор министра Ђорђевића
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.11.2016
Поруке министара одбране поводом обележавања десетогодишњице SEDM