Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.10.2016.

Ministar odbrane na sastanku SEDM



Ministar odbrane na sastanku SEDMMinistar odbrane Zoran Đorđević učestvuje danas na sastanku Procesa saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (JIE) – Southeastern Europe Defense Ministerial Process (SEDM) u Rimu.
 
Inicijativa za uspostavljanje SEDM je pokrenuta na sastanku ministara odbrane u Tirani u martu 1996. godine sa namerom jačanja saradnje zemalja JIE i sastankom u Rimu je obeleženo 20. godina uspešne saradnje.
 
Ministar Đorđević je  u svom obraćanju istakao da su pojedini oblici saradnje pod okriljem SEDM neposredno uticali na intenziviranje političko-vojne saradnje i doprineli jačanju razumevanja, a samim tim i stabilnosti i bezbednosti u JIE. Naglasio je da jubilej SEDM obeležavamo u godini kada je međunarodna zajednica suočena sa ozbiljnim, novim izazovima bez presedana, poput aktuelne migrantske krize. Činjenica da se Republika Srbija nalazi na jednom od ključnih pravaca kretanja migranata, na tzv. balkanskoj ruti, aktivirala je sve nivoe društva u pokazivanju solidarnosti i humanosti. S obzirom na mogućnost eskalacije krize i infiltriranja ekstremista i terorista u migratorne tokove, aktiviran je i bezbednosni aparat zajedničkim angažovanjem snaga Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na obezbeđivanju državne granice. 
 
Tokom izlaganja ministar Đorđević je posebno naglasio da je za region zapadnog Balkana neosporno da politika proširenja EU predstavlja jedan od ključnih katalizatora društvenog i ekonomskog razvoja i napretka. U tom smislu, ozbiljniji zastoj u proširenju EU imao bi negativne posledice na ekonomski razvoj, a posredno i na političku stabilnost ovog regiona. Zaključio je da Srbija ostaje privržena unapređenju saradnje sa ključnim međunarodnim organizacijama u oblasti odbrane i bezbednosti kao i aktivnom doprinosu u okviru regionalnih foruma na prostoru Jugoistočne Evrope.
 
Govor ministra Đorđevića
 
videoVIDEOGALERIJA
24.11.2016
Poruke ministara odbrane povodom obeležavanja desetogodišnjice SEDM