Министарство одбране Републике Србије
 
15.10.2016.

Десетар Срђан Ристић оборио светски рекорд у склековима



Десетар Срђан Ристић из састава 2. складишног батаљона Централне логистичке базе Војске Србије данас је уз присуство представника Генералштаба Војске Србије, колега из јединице, чланова клуба борилачких вештина и многобројних грађана, у хали „Парк” у Крагујевцу, урадио 2370 склекова, постигавши тиме нови  Гинисов светски рекорд у дисциплини „склекови за један сат”.

 
Тридесетчетворогодишњи Срђан Ристић се за овај подухват припремао дуго и како и сам каже презадовољан је крајњим исходом.
-Вечерас се остварио мој сан Урадио сам 2370 склекова за сат времена што је више од актуелног Гинисовог рекорда. Напорно сам вежбао и ово је круна мог рада. Морам напоменути да сам вечерас у неким тренуцима имао проблеме са дисањем, али да су јака воља и мотивација били јачи. Успео сам да се изборим са овим проблемом. Велику подршку у току припрема представљали су моја породица, тренер Чедомир Јовановић, колеге из моје јединице, Централне логистичке базе и спонзори којим би се овом приликом захвалио. У наредном периоду планирам да наставим са тренирањем и да се припремим за нови рекорд, овог пута у дисциплини ``згибови``. Захвалио бих се свима који су вечерас дошли да ме подрже. Такође, искористио бих прилику да млађој популацији поручим да више времена проводе у природи, бавећи се спортом и да је уз јаку вољу, мотивацију и дисциплинованост сваки циљ достижан - изјавио је Ристић.
 
Десетар Срђан Ристић је у Војсци Србије од 2004. године. Започео је у Гро­шни­ци, у 24. бата­љо­ну за спе­ци­јал­на деј­ства, после чега је 2007. године распоређен у Краље­ву. Од 2009. годи­не Ристић је припадник Цен­трал­не логи­стич­ке базе. Спортом се активно бави од средње школе. Са склековима се први пут сусрео у петом разре­ду основ­не шко­ле, на физич­кој про­ве­ри. Поставивши сво­је­вр­сни рекорд шко­ле, није ни слутио да ће у будућности постати светски рекордер у овој дисциплини.
 
Према Гинисовим пропозицијама, рекордер у некој од дисциплина постаје се на два начина: доласком комисије или снимањем саме активности камерама према установљеним правилима, за шта се и сам Ристић одлучио. Након прослеђивања материјала и верификације снимка од стране Гинисове комисије, Војска Србије ће у својим редовима добити „светског броја један” у склековима, дисциплини коју краси издржљивост у снази.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.10.2016
mp4 (77,02 MB)
Рекордер десетар Срђан Ристић
15.10.2016
mp4 (87,99 MB)
Обарање рекорда