Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.10.2016.

Desetar Srđan Ristić oborio svetski rekord u sklekovima



Desetar Srđan Ristić iz sastava 2. skladišnog bataljona Centralne logističke baze Vojske Srbije danas je uz prisustvo predstavnika Generalštaba Vojske Srbije, kolega iz jedinice, članova kluba borilačkih veština i mnogobrojnih građana, u hali „Park” u Kragujevcu, uradio 2370 sklekova, postigavši time novi  Ginisov svetski rekord u disciplini „sklekovi za jedan sat”.

 
Tridesetčetvorogodišnji Srđan Ristić se za ovaj poduhvat pripremao dugo i kako i sam kaže prezadovoljan je krajnjim ishodom.
-Večeras se ostvario moj san Uradio sam 2370 sklekova za sat vremena što je više od aktuelnog Ginisovog rekorda. Naporno sam vežbao i ovo je kruna mog rada. Moram napomenuti da sam večeras u nekim trenucima imao probleme sa disanjem, ali da su jaka volja i motivacija bili jači. Uspeo sam da se izborim sa ovim problemom. Veliku podršku u toku priprema predstavljali su moja porodica, trener Čedomir Jovanović, kolege iz moje jedinice, Centralne logističke baze i sponzori kojim bi se ovom prilikom zahvalio. U narednom periodu planiram da nastavim sa treniranjem i da se pripremim za novi rekord, ovog puta u disciplini ``zgibovi``. Zahvalio bih se svima koji su večeras došli da me podrže. Takođe, iskoristio bih priliku da mlađoj populaciji poručim da više vremena provode u prirodi, baveći se sportom i da je uz jaku volju, motivaciju i disciplinovanost svaki cilj dostižan - izjavio je Ristić.
 
Desetar Srđan Ristić je u Vojsci Srbije od 2004. godine. Započeo je u Gro­šni­ci, u 24. bata­ljo­nu za spe­ci­jal­na dej­stva, posle čega je 2007. godine raspoređen u Kralje­vu. Od 2009. godi­ne Ristić je pripadnik Cen­tral­ne logi­stič­ke baze. Sportom se aktivno bavi od srednje škole. Sa sklekovima se prvi put susreo u petom razre­du osnov­ne ško­le, na fizič­koj pro­ve­ri. Postavivši svo­je­vr­sni rekord ško­le, nije ni slutio da će u budućnosti postati svetski rekorder u ovoj disciplini.
 
Prema Ginisovim propozicijama, rekorder u nekoj od disciplina postaje se na dva načina: dolaskom komisije ili snimanjem same aktivnosti kamerama prema ustanovljenim pravilima, za šta se i sam Ristić odlučio. Nakon prosleđivanja materijala i verifikacije snimka od strane Ginisove komisije, Vojska Srbije će u svojim redovima dobiti „svetskog broja jedan” u sklekovima, disciplini koju krasi izdržljivost u snazi.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
15.10.2016
mp4 (77,02 MB)
Rekorder desetar Srđan Ristić
15.10.2016
mp4 (87,99 MB)
Obaranje rekorda