Министарство одбране Републике Србије
 
05.10.2016.

Отворено седиште Сталне организације Балканских војномедицинских снага



Отворено седиште Сталне организације Балканских војномедицинских снагаМинистар одбране Зоран Ђорђевић присуствовао је церемонији отварања седишта Сталне организације Балканских војномедицинских снага у Скопљу.

Пројекат Сталне организације Балканских војномедицинских снага (BMTF) омогућава државама да ефикасније користе своје медицинске снаге и средства и најбољи је пример функционисања принципа „удруживања и дељења”, рекао је министар Ђорђевић у свом обраћању медијима. Истакао је велики значај Балканских војномедицинских снага, као јединице која ће бити способна да обезбеди медицинску подршку у кризним ситуацијама и да брзо реагује ради отклањања последица катастрофа у региону. «Бенефит од успостављања овакве јединице у региону имаће све државе учеснице, а отварање седишта Сталне организације  BMTF је први корак ка том циљу», истакао је Ђорђевић.

Министар Ђорђевић је изразио наду да ће целокупан правни оквир, у вези са формирањем и функционисањем BMTF, бити успостављен у најскоријем времену, као и да ће све државе учеснице и партенерске државе уложити напоре да BMTF постане препознатљива и респективна снага региона.

Ђорђевић је нагласио да Република Србија придаје посебан значај регионалној сарадњи и да непрестано ради на развијању добрих међусуседских односа и међусобног разумевања. Нагласио је да се у овом моменту све државе нашег региона суочавају са истим или веома сличним изазовима и ризицима, који позивају на заједнички одговор у њиховом решавању.


Током боравка у Скопљу, министар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је са министарком одбране Словеније Андрејом Катич и македонским министром одбране Зораном Јолевским.

Приликом сусрета са министарком Катич, Ђорђевић је истакао да Србија цени подршку Словеније у процесу евроинтеграција, посебно у процесу отварања преговарачких поглавља без додатних условљавања. Пренео је захвалност припадницима словеначког контингента КФОР на професионалном ангажовању и доприносу безбедности на Косову и Метохији.

Отворено седиште Сталне организације Балканских војномедицинских снагаЂорђевић и Катич изразили су спремност да се у наредном периоду заједничким напорима и ангажовањем изборе са многобројним безбедносним изазовима које намеће актуелно време. Обострано је констатовано да сарадња у области одбране прати свеукупне билатералне односе, те да постоји простор за њено додатно унапређење.

Министри Ђорђевић и Јолевски изразили су задовољство чињеницом да је сарадња у области одбране између Србије и Македоније развијена, посебно војно-војна, војнообразовна, војномедицинска и сарадња у области односа са јавношћу. Могућност школовања припадника Македонске армије на Медицинском факултету Војномедицинске академије, као и неопходност конкретизације иницијативе за ремонт хеликоптера, оцењни су као могућност за даље проширење сарадње.

Говорећи о задовољству због присуства церемонији отварања седишта Сталне организације балканских војномедицинских снага у Скопљу, Ђорђевић је нагласио да је реч о круни досадашње успешне војномедицинске сарадње министарстава одбране Србије и Македоније, али и земаља региона.

Обраћање министра Ђорђевића
photoФОТОГАЛЕРИЈА