Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.10.2016.

Otvoreno sedište Stalne organizacije Balkanskih vojnomedicinskih snaga



Otvoreno sedište Stalne organizacije Balkanskih vojnomedicinskih snagaMinistar odbrane Zoran Đorđević prisustvovao je ceremoniji otvaranja sedišta Stalne organizacije Balkanskih vojnomedicinskih snaga u Skoplju.

Projekat Stalne organizacije Balkanskih vojnomedicinskih snaga (BMTF) omogućava državama da efikasnije koriste svoje medicinske snage i sredstva i najbolji je primer funkcionisanja principa „udruživanja i deljenja”, rekao je ministar Đorđević u svom obraćanju medijima. Istakao je veliki značaj Balkanskih vojnomedicinskih snaga, kao jedinice koja će biti sposobna da obezbedi medicinsku podršku u kriznim situacijama i da brzo reaguje radi otklanjanja posledica katastrofa u regionu. «Benefit od uspostavljanja ovakve jedinice u regionu imaće sve države učesnice, a otvaranje sedišta Stalne organizacije  BMTF je prvi korak ka tom cilju», istakao je Đorđević.

Ministar Đorđević je izrazio nadu da će celokupan pravni okvir, u vezi sa formiranjem i funkcionisanjem BMTF, biti uspostavljen u najskorijem vremenu, kao i da će sve države učesnice i partenerske države uložiti napore da BMTF postane prepoznatljiva i respektivna snaga regiona.

Đorđević je naglasio da Republika Srbija pridaje poseban značaj regionalnoj saradnji i da neprestano radi na razvijanju dobrih međususedskih odnosa i međusobnog razumevanja. Naglasio je da se u ovom momentu sve države našeg regiona suočavaju sa istim ili veoma sličnim izazovima i rizicima, koji pozivaju na zajednički odgovor u njihovom rešavanju.


Tokom boravka u Skoplju, ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je sa ministarkom odbrane Slovenije Andrejom Katič i makedonskim ministrom odbrane Zoranom Jolevskim.

Prilikom susreta sa ministarkom Katič, Đorđević je istakao da Srbija ceni podršku Slovenije u procesu evrointegracija, posebno u procesu otvaranja pregovaračkih poglavlja bez dodatnih uslovljavanja. Preneo je zahvalnost pripadnicima slovenačkog kontingenta KFOR na profesionalnom angažovanju i doprinosu bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Otvoreno sedište Stalne organizacije Balkanskih vojnomedicinskih snagaĐorđević i Katič izrazili su spremnost da se u narednom periodu zajedničkim naporima i angažovanjem izbore sa mnogobrojnim bezbednosnim izazovima koje nameće aktuelno vreme. Obostrano je konstatovano da saradnja u oblasti odbrane prati sveukupne bilateralne odnose, te da postoji prostor za njeno dodatno unapređenje.

Ministri Đorđević i Jolevski izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Makedonije razvijena, posebno vojno-vojna, vojnoobrazovna, vojnomedicinska i saradnja u oblasti odnosa sa javnošću. Mogućnost školovanja pripadnika Makedonske armije na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije, kao i neophodnost konkretizacije inicijative za remont helikoptera, ocenjni su kao mogućnost za dalje proširenje saradnje.

Govoreći o zadovoljstvu zbog prisustva ceremoniji otvaranja sedišta Stalne organizacije balkanskih vojnomedicinskih snaga u Skoplju, Đorđević je naglasio da je reč o kruni dosadašnje uspešne vojnomedicinske saradnje ministarstava odbrane Srbije i Makedonije, ali i zemalja regiona.

Obraćanje ministra Đorđevića
photoFOTOGALERIJA